Защо носенето на високи токчета може да увреди краката ви

22.05.2018 г.
34 прочитания
0 коментара
Виж още
Кога да се тревожим при болки в гърдите
16.05.2018 г.
3-дневен летен детокс с чай
15.05.2018 г.
През годините дамските обувки са приемали много различни форми и стилове. Но независимо от това какво е модерно, просто има нещо във високите токчета, което кара жените да се чувстват по-красиви. Носенето на високи обувки обаче има своите отрицателни последствия.

Подиатрите и ортопедични хирурзи са свидетели на все повече наранявания, причинени от продължително ходене и стоене на токчета.

Краткосрочни усложнения

Фрактури и навяхвания на глезените са често срещани наранявания в резултат на ходене, стоене и бягане на високи токчета. В резултат на тези наранявания са необходими рехабилитационни и в някои случаи хирургични интервенции. Това са жени, които обикновено носят високи токчета през уикенда, когато излизат да се забавляват. Много пъти се предпочита най-тънкият, най-високият ток в гардероба, за да допълни тоалета. Не се препоръчва да носите високи токчета, ако има дискомфорт, докато стоите или ходите с тях. Допълнителните усложнения, свързани с краткосрочното носене на високи токове включват:
  • Остра травма на глезена (изкълчване, фрактура, усукване)
  • Падания
  • Травма на стъпалото
  • Болка (остра или хронична)
  • Загуба на баланс
  • Мазоли
Дългосрочни усложнения

Струвало ли ви се е странно, когато видите възрастна жена, която носи високи токчета? Може би си мислите, че е от суета, но според физическите и професионалните терапевти грешите. След много години на високи токчета ахилесовото сухожилие се скъсява и това затруднява стоенето на крака плътно на земята. Носенето на токчета намалява болката в областта, която преминава от петата до средата на прасеца, тъй като стъпалото е на пръсти. Това сухожилие е най-голямото и най-силното в тялото и е остовният отговорник за способността ви да ходите, да бягате и да стоите на пръсни. Допълнителните усложнения, свързани с сългосрочното носене на високи токчета, включват:
  • Дистално метатарзално и фалангично увреждане на ставите и болка
  • Болки в гърба и гръбначни увреждания
  • Болка в краката
  • Болки в коленете
Високите токчета имат и по-безопасни алтернативи и дори не е нужно да жертвате красотата в името на безопасността. Опитайте по-дебели токове, обувки, които са по-широки отпред, за да имат повече място пръстите и платформи и редувайте с маратонки или ортопедични обувки, за да намалите шанса от нараняване. Важно е да познавате тялото си и неговите граници. Удобството трябва да ви е приоритет. Не забравяйте да пробвате обувките преди да ги купите, за предпочитане вечер, когато стъпалата са по-големи. Винаги може да носите и чифт пантофки в чантата си. Добра идея е да инвестирате и в стелки и възглавнички за максимално удобство.

Може да ви помогне

СТАВЕН КОМПЛЕКС НЕОФЛЕКСИН
При проблемни стави, хрущяли, сухожилия
МАТСАН ДОЙЧ ®
При възпалителни процеси в опорно-двигателния апарат и след травми
МАТСАН ДОЙЧ С ®
При хемороиди, разширени вени и хематоми
НЕОСТАВИТ ® М
При артрози, артрити, травми на ставите, костите, сухожилията

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1528177028', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
211 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
161 гледания
zazdraveto.bg