Замърсяването на въздуха може да доведе до сериозни последици

04.12.2017 г.
267 прочитания
0 коментара
Изследванията показват, че замърсяването на въздуха увеличава риска от остеопороза и костни фрактури.

Изследователите са анализирали данни от две проучвания. Първото проследява приема на пациенти в болниците за период от осем години. Второто изследва нивата на паратиреоиден хормон, който подпомага здравето на костите, при 692 мъже на средна възраст с ниски доходи в Бостън.

Първото проучване установява, че рискът от костни фрактури сред хората на възраст над 65 години се увеличава, когато нивата на замърсяване на въздуха - по-специално, частици по-малки от 2,5 микрометра нарастват. Нивата са с почти 5% по-високи в районите с най-високи концентрации на частици по-малки от 2,5 микрометра, отколкото в районите с най-ниски концентрации.

Проучването, проведено с мъже на средна възраст открива, че хората, живеещи в райони с по-високи нива на замърсяване на въздуха имат по-ниска концентрация на паратироиден хормон и по-ниски нива на костна минерална плътност.

Проучванията са контролирани за раса и етническа принадлежност, доходи, тютюнопушене, физическа активност и други променливи.

Авторите сравняват замърсяването на въздуха с„разрешено пушене“. Тютюнопушенето причинява рак, сърдечносъдови заболявания и загуба на костна плътност. Замърсяването на въздуха също. Дори при нива, считани за допустими, все пак има увеличен риск.

Ново проучване показва, че замърсяването на въздуха може да ускори застаряването на мозъка и да допринесе за прогресията на деменцията, а при жените със специфичен ген, рискът е още по-голям.

Анализът включва 3 647 жени на възраст между 65 и 79 години. От 1995 г. до 2010 г. изследователите проследяват умствените способности на жените с добре утвърдени въпросници и използват публични данни от Агенцията за опазване на околната среда за изчисляване на нивата на замърсяване на въздуха. Изследването е в преводната психиатрия.

Жените, живеещи в райони с високи концентрации на фини прахови частици, които лесно проникват в белите дробове, имат 68% до 91% по-голям риск от когнитивен спад и деменция, отколкото тези, живеещи в райони с най-ниска концентрация.

Но сред жените в проучването с най-високо излагане и две копия на гена АпоЕ4 (Аполипопротеин E) има 295% повишен риск. Около 2% от населението има две копия на АпоЕ4, който сам по себе си е известно, че повишава риска от болестта на Алцхаймер.

Смята се, че в последно време нивата на фини прахови частици спадат, както и случаите на деменция и болест на Алцхаймер.

Учените все още не са категорични дали тези два факта са пряко свързани и предстои да намерят отговор на този въпрос.
 
 

Виж още

Гладът за определени храни може да е индикатор за по-сериозни проблеми
30.11.2017 г.
Как да използваме авокадото
30.11.2017 г.
Авокадото отдавна се слави като суперхрана. То е пълно с полезни вещества, включително витамин Е, олеинова киселина и калий и това го превръща в синоним на здравословното хранене. То е също пълно с фибри (почти 7 грама на една порция), фолиева киселина, витамин B6 и витамин К
За силен имунитет – повече приятели, добър сън, повече смях и оптимизъм
28.11.2017 г.
Начинът на живот съществено влияе на имунната система - защитната сила на организма.
Различни изследвания доказват, че много от нещата от нашето ежедневие, върху които не се замисляме, оказват решаващо влияние върху имунитета и нашето предразположение към различни заболявания. За тях съобщава електронният сайт “Здоровье“.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1547244690', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Артрит – кои храни да консумираме и кои да избягваме / част 1 /
11.01.2019 г.
163 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
09.01.2019 г.
214 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
305 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
270 гледания
zazdraveto.bg