ЗА СЛЪНЧЕВИТЕ ОЧИЛА - ГОЛЕМИНАТА ИМА ЗНАЧЕНИЕ, А НЕ ЦЕНАТА

156 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Подобрете зрението си с тези лесни съвети
09.05.2017 г.
Хранителен режим за нашето зрение
21.12.2016 г.
Здравните проблеми за които очите подсказват! /Част 1/
10.02.2018 г.
Осем начина да се справим с главоболието
03.07.2017 г.
Здравните проблеми за които очите подсказват! /Част 2/
17.05.2018 г.
Витамин D недостиг и дневен прием
19.06.2018 г.
Погрижете се за зрението си - цветните храни го предпазват
23.05.2018 г.
Храните, които да консумираме за здрави очи
28.09.2017 г.


Всеки знае, че слънчевите очила ни помагат да виждаме по-добре през слънчевите дни, независимо дали сме в града, на планина или на море. Както и това, че носенето на правилните очила е и чудесна защита срещу ултравиолетовите (UV) лъчи, които могат да причинят временни и дълготрайни увреждания на очите - могат да увредят чувствителните клетки в очите и да причинят нарушение на зрението. Доказано е, че ефектът на слънчевата светлина се изразява в повишаване на риска от развитие на различни заболявания на очите - едно от най-честите е катаракта (перде на очите). По-често въздействието се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове под формата на фотокератит, фотоконюнктивит и др. Това заяви началникът на отделението по очни болести и очна хирургия във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.
Ултравиолетовите лъчи биват три вида - UVA, UVB, UVC. Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата.
Установено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания - фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата), катаракта, форма на рак, засягащ конюнктивата и др. Въпреки че е доказано, че UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея.
Затова от огромно значение как да подбираме очилата си за предпазване на очите от слънцето. Най-важното нещо е те да са етикетирани с„UV400“. Обърнете внимание дали имат етикет, стикер или надпис върху самите тях. Това означение показва, че те отразяват или филтрират 99-100% от UVA и UVB светлината с дължина на вълната до 400 нанометра. Именно това е частта от спектъра на слънчевата радиация, която е опасна за зрението ни.
При избора на очила важи правилото „По-големите са по-добри“. Колкото по-голяма площ от лицето ни покриват слънчевите очила, толкова по-малко пряка светлина би могла да достигне до очите ни и съответно по-малко щети би могло да нанесе слънцето.
Дори по-тъмните стъкла на очилата могат да изглеждат „по-готино“, но не е задължително те да блокират повече ултравиолетови лъчи от по-светлите. В крайна сметка цветът не е от значение. Някои слънчеви очила са с кехлибарен, зелен или сив цвят на плаките. Така оцветените лещи не блокират повече слънчеви лъчи, но биха могли да увеличат контраста, което е полезно при шофиране, при практикуване на различни видове спорт и т.н.
Поляризираните лещи блокират отблясъците от отразяващи повърхности като вода или настилка, а не UV радиацията. Това не предлага по-голяма защита от слънцето, но може да направи шофирането по-безопасно, а престоят на плажа по-приятен. И на последно място бих искал да кажа, че цената не е определящ фактор. Не е задължително слънчевите очила да струват много пари, за да са качествени. Очила на достъпни цени, които са маркирани с „UV400“, могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и тези на световно наложили се търговски марки.
 
Слънце, UV лъчи, вреди, кожа, очи, слънчеви очила, Лято, Море,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1552581608', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
1502 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
10.01.2019 г.
299 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
358 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
320 гледания
zazdraveto.bg