Яйца и броколи се борят с рака

17.07.2017 г.
29 прочитания
0 коментара
Виж още
Каква е истината за най-популярните диети в интернет?
13.07.2017 г.
7 вкусни заместители на солта
12.07.2017 г.
Ракът на гърдата е често срещано заболяване при голям процент от жените не само у нас, но по целия свят. Учудващо, продукт, който се намира във секи хладилник, дава изключително одбри превантивни резултати и това са яйцата. Ефектът се дължи на мастните киселини омега-6, които те съдържа. Яйцата намаляват възпаленията в организма и по този механизъм влияят положително на здравето в много посоки. Затова консумацията на яйца и зеленчуци от ранна възраст намалява риска от рак на гърдата 10 години по-късно.

Преди години учените доказаха, че консумацията на 6 яйца седмично намалява риска от рак на гърдата с 44%. Днес лекарите отново съветват жените задължително да включат яйцата в дневното си меню.

Британски учени от университета на Ексетър дадоха още едно обяснение на защитната роля на яйцата. Те съдържат водороден сулфид (на него се дължи неприятният мирис, когато яйцето се развали), който помага при лечение на сърце, бъбреци, при увреждания на очите и импотентност. Веществото е от полза не само, когато сърцето страда, а и когато съдовата система е засегната. При диабета например, организмът боледува заради излишната захар. В резултат клетъчните митохондрии (енергийните фабрики на клетките), започват да изработват токсични метаболити на кислорода, които увреждат кръвоносните съдове. Заедно с това те губят способността си да участват в нормалната обмяна на веществата в организма. Митохондриите използват водородния сулфид за енергия, която поддържа метаболизма. А, когато тази енергия липсва или е недостатъчно, кръвоносните съдове и тъканите се увреждат.

Така че, за да не стигнете до лекарства, яжте профилактично по 1 яйце на ден.

Друго интересно проучване се проведе през 1992 година, когато научен сътрудник от Университета Джон Хопкинс обяви откриването на съединение, намерено в броколите, което не само предотвратява развитието на тумори при 60% от хората в изследваната група, но и също така намалява размера на туморите, които се развиват - на 75% от 100%

Броколите в момента са едни от най-продаваните зеленчуци. Освен това има само 30 калории в една чаша с броколи. Всъщност, броколите и останалите растения от семейство Кръстоцветни са сред най-мощните оръжия в хранителната борба срещу рака. Това само по себе е достатъчно, за да се издигнат до статута на суперхрана. Но, освен това, броколите също стимулират имунната система, намаляват степента на развитие на катаракта, поддържат сърдечно-съдовата система, изграждането на костите и се борят с вродени дефекти. Броколите са една от най-хранителните и високоенергийни храни известни до сега; тя предлага изключително високо ниво като храна и е с много ниско съдържание на калории. 

Едно изследване показва, че яденето на около две порции на ден от зеленолистните зеленчуци може да доведе до намаляване с 50% на риска за някои видове рак. Както се вижда, всички зеленчуци от семейство Кръстоцветни изглежда са ефективни в борбата срещу рак, но зелето, броколите и брюкселското зеле са най-мощни. Чаша броколи на ден ще ви предпази от редица ракови заболявания, особено рак на белия дроб, стомаха, дебелото черво и ректума. Нищо чудно, че броколите са номер едно в списъка на хранителните суперзвезди в Националният онкологичен институт.

Конкретните съединения в броколите, които са толкова ефективни, включват фитохимикали, сулфорафан и индоли. Сулфорафанът е забележително мощно съединение, което се бори с рак на няколко нива. Той увеличава ензимите, които помагат на тялото да се отърве от канцерогени и всъщност убива анормални клетки. Това помага на тялото да ограничи оксидацията – процесът, който инициира много хронични заболявания - на клетъчно ниво. Индолите работят в борбата с рака чрез техният ефект върху естрогена. Те блокират рецепторите на естрогена в раковите клетки на гърдата, като инхибират растежа на естроген-чувствителния рак на гърдата. Най-важното в броколите е индол-3-карбинол или I3C - смята се за особено ефективна превенция на рак на гърдата. Изследователите смятат, че броколите предоставят от 10 до 100 пъти сила на организма да неутрализира канцерогените. A добавянето на броколи в салата или сандвич може да направи повече, отколкото дори няколко пънчета броколи. Това е особено добра новина за деца, които отказват да ядат броколи.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1501232493', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
8 ползи от кайсиите – Част 1
27.07.2017 г.
11 прочитания
Бялото месо покачва холестерола също колкото и червеното
26.07.2017 г.
26 прочитания
25.07.2017 г.
1 прочитанe
5 начина да отслабнем с лют сос
25.07.2017 г.
13 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
82 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
65 гледания
zazdraveto.bg