Целина - суперхрана със супер ползи

25.02.2019 г.
676 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Рецепти за смути - 5 здравословни идеи
Недостиг на витамини - сигналите на организма
04.11.2016 г.
Какво представляват суперхраните?
04.09.2018 г.

За какво е полезна целината и с кои заболявания се бори ?

 

Суперхрана източник на витамини и минерали


Целината е отличен източник на полезни ензими и антиоксиданти. Тази суперхрана е пълна с важни минерали и витамини като фолиева киселина, калий, витамин В6, витамин С и витамин К.
Хранителните стойности и ползите за здравето на целината са добре проучени и този зеленчук се използва в кулинарията и народната медицина в продължение на векове. Редовната консумация на целина може да помогне за предпазване на сърдечно-съдовото здраве. Освен това, противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на целината я правят идеална храна за пациенти с високи нива на холестерол и кръвно налягане, както и сърдечни заболявания. Целината също има многобройни невероятни ползи за кожата, черния дроб, очите и когнитивното здраве.


Коя част от зеленчука може да използваме?


Всяка една част от целината, включително стъблата, семената и листата, е годна за консумация и богата на хранителни вещества. Листа от целина често се добавят към супи и други ястия. Семената, които се продават цели, смлени или като екстракт, осигуряват много ползи за здравето. Смлените семена от целина често се използват като подправка. Апиолът, маслено съединение в семената от целина, допринася за отличителния вкус и има много медицински употреби. Целината е пълна с витамин В6, калций, витамин С, калий, витамин А, фолиева киселина, витамин К, фибри и протеини.


Какави ползи да очакваме от консумацията на целина ?

  • Суперхранта намалява възпалението


Суперхраната е богата на полизахариди и антиоксиданти. Антиоксидантите са ниско-молекулни съединения, които имат способността да лекуват уврежданията причинени от свободните радикални. Те се свързват с тези свободни радикали и стопират процесите, причиняващи възпаления в човешкото тяло. Възпалителните процеси са отговорни за пречиняването на редица хронични заболявания.
Целината съдържа редица полезни антиоксиданти като ферулинова киселина, кафеена киселина и кверцетин. Тя е ефикасен природен лечител за широк спектър от възпалителни състояния, включително инфекции на черния дроб и бъбреците, болки в ставите, синдром на раздразнените черва, кожни заболявания и инфекции на пикочните пътища.
 
  • Целина за контрол на кръвното налягане и холестерола

Екстрактът от семена от целина има свойството да контролира високо кръвно наляганеДобавете целина към диетата си, за да предпазите и подобрите здравето на сърцето си тъй като, поддържането на високо кръвно налягане води до коронарна болест на сърцето, а тя от своя страна до фатални последствия. Целината е пълна с калий и калций.  С това тя въздейства изцяло на кръвното налягане, като оказва цялостно релаксиращо въздействие върху мускулните структури. Екстрактът от суперхранта може да подобри цялостното ви сърдечно здраве. Редовната консумация на целина е ефективен начин за намаляване на високия холестерол. 3-n-бутилфталид, съединение, налично в целината, понижава нивото на липидите в организма, а от там спада и вероятността за образуването на лош холестерол. Целината под формата на хранителна добавка, балансира нивата на общия холестерол и концентрацията на триглицериди в кръвта. 
 
  • Чистачката на черния дроб

Целината е идеална храна за почистване на черния дроб. Редовната консумация на целина може да помогне за предпазване на здравето на бъбреците и предотвратяване на чернодробни заболявания. Целината е с високо съдържание на витамин С, В, А и желязо. Има диуретични свойства и може да премахне токсините и замърсителите от тялото ви.
  • Подпомага отслабването и е мощен стимулант на имунната система

Целината е храна, която подпомага отслабването, тъй като е с ниско съдържание на калории. Редовната консумация на целина може да осигури важни минерали, витамини и жизненоважни хранителни вещества. Тя повишава метаболизма на липидите и е богата на електролити, антиоксиданти, калий, витамини от група В и витамин С. Семената от целина съдържат антибактериални и антимикробни свойства и се използват за борба с инфекциите от векове. Използването на екстракт от целина се бори с бактериалните инфекции, подобрява имунната система и потиска растежа на бактериите.
  • Диуретичен ефект

Диуретичният ефект на целината носи редица храносмилателни ползи. Консумацията на целина може да попречи на задържането на вода. В тази насока пеоявява и ефикасност при състояния на подут корем, както и благоприятно въздействие чрез подопряване на цялостната храносмилателна система. . Целината има способността да стимулира производството на урина и да намали пикочната киселина. Следователно редовната консумация на целина може да помогне за предотвратяване на бактериални инфекции в храносмилателния тракт и репродуктивните органи. Подобно на червените боровинки, целината е ефективен домашен лек за проблеми с пикочния мехур, инфекции на пикочните пътища, бъбречни проблеми и кисти на репродуктивните органи.

 

  • Съединения в целината с противоракови възможности

Като представител на семейство сенникоцветни, целината е от зеленчуците, които притежават определени протитуморни свойства
Полиацетилените стимулират силно имунната система и осигуряват съпротивителни сили, които  възпрепятстват растежа на туморите.  Въпросните полиацетилени представляват химични вещества с мощни и благоприятни противовъзпалителни и антибактериални свойства за човешкия организъм.
  • ефективно предпазва от язва

Редовната консумация на целина може да помогне за предотвратяване и лечение на болезнени язви. В целината се съдържа специален вид етанолов екстракт, който е ефективен за предотвратяване на образуването на язви в лигавицата на храносмилателния тракт.
Целината съдържа танини, флавоноиди, алкалоиди и летливи масла. Тези химични съставки имат способността да подхранват дебелото черво, стомаха и червата.
 
 

Виж още

Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
10.01.2019 г.
Хората с хронични заболявания да забравят тесните дрехи и прилепналото бельо
здравословно хранене, продукти от природата,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1552578582', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
1502 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
10.01.2019 г.
299 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
358 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
320 гледания
zazdraveto.bg