Тамаринд - суперхрана за здравето

11.03.2019 г.
238 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Какво представляват суперхраните?
04.09.2018 г.

Какво представлява суперхраната тамаринд?


Тамариндът е вкусен, сладко-кисел плод, който има голямо разнообразие от приложения както за медицински, така и за кулинарни цели. Това е средно голямо буйно дърво с вечнозелени листа и плод, който се развива в шушулки, характеризиращи се с дълги, кафяви черупки. Вътре има лепкава, месеста, сочна пулпа, която е плодът от тамаринда.

Дървото тамаринд расте в тропическите райони на Африка, особено в Судан, но отглеждането му се е разпространило в почти всички тропически райони на света, тъй като е добър източник на хранителни вещества с уникален вкус. Бива култивирано от хиляди години, като Южна Америка и Мексико са най-големите потребители и производители на тамаринд в света. Напоследък този екзотичен плод придобива популярност и у нас и това не е случайно.

Този плод може да се консумира суров, да се добави към десерти или да се изсуши и смели на подправка. Често се използва за направата на конфитюри и сосове, а някои части на света дори приготвят бонбони от него. Благодарение на ползите за здравето, които предоставя, тамариндът се е превърнал в обичайна съставка е в супите и ястията в Азия и Южна Америка. 

 

 

Какви ползи да очакваме при включване на Тамаринд към менюто си?

 

Подобрява храносмилането


Тамариндът отдавна се счита за естествено слабително средство. Основната причина за това свойство на суперхранта се дължи на диетичните фибри които притежава. Консумацията на тамаринд, като плод или като подправка, може да увеличи ефективността на храносмилателната система. Интересен факт е че на организмът ни, са му необходими около 12-14 грама фибри при всеки 1000 изконсумирани калории. Разделени на разтворими и неразтворими, фибрите в орканизма имат своето специфично действие. Именно съдържанието на по-големи стойности неразтворими фибри (което означава, че се разтварят след въздействието на определени ферментационни процеси от чревната микрофлора в организма) в общото количество от 5,1 гр. такива, подпомага предотвратяването на запека и стомашните разтройстване. Покривайки средно около 1/4 от препоръчителната дневна доза от фибри, изпражненията могат да преминават по-лесно през глатките мускули на чревния тракт. Тамариндът освен това стимулира активността на жлъчката, което може да подпомогне за по-бързото смилане на храната, а фибрите стимулират стомашните сокове, поради характера им на разграждане, което ускорява храносмилането. Всичко това прави тамариндът мощен лек срещу хроничен запек.
 

Предпазва сърцето и подобрява циркулацията на кръвния поток


Изследване върху тамаринда, публикувано в списание "Хранителна и химическа токсикология", показа, че е ефективно средство за намаляване на кръвното налягане и холестерола. Съдържанието на фибри в тамаринда със сигурност има нещо общо с намаляването на холестерола, тъй като разтворимите такива от своя страна, отстраняват излишния LDL холестерол от вените и артериите. Калият в тамаринда - 628 мг., може да бъде причина за намаляване на кръвното налягане, тъй като е известен като вазодилататор, който намалява стреса на сърдечно-съдовата система. Впечатляващото ниво на витамин C в тамаринда също има нещо общо. Витамин С е антиоксидант, който може да намали влиянието на свободните радикали, досадните странични продукти на клетъчния метаболизъм, които са свързани със сърдечни заболявания и редица други състояния.
Тамариндът е много добър източник на желязо - 2800 мкг и една порция може да осигури повече от 10% от дневните ви нужди. Здравословното количество желязо в организма гарантира правилен брой на червените кръвни клетки в организма, което може да осигури подходяща оксигенация на различни мускули и органи, за да функционират правилно. Също така, недостигът на желязо води до анемия, която се характеризира с отпадналост, умора, главоболия, когнитивни разстройства и стомашни проблеми. 
 

Подобрява функцията на нервната система и засилва имунитета


Един от най-значимите витамини в тамаринда е В комплекс. Тиаминът или витамин В1 е важна част от семейството на витамин В и се намира в големи количества в тамаринда - 428 мкг. Тиаминът е отговорен за подобряването на функцията на нервната система, като подхранва миелиновите обвивки, защитаващи нервите. Отговорен е и за развитието на мускулите, което може да ви помогне да останете активни, да поддържате рефлексите си и да бъдете здрави и силни. Тиаминът заема ролята и на конезим фактор при метаболизирането на въглехидратите в енергийни единици за тялото. ​Антиоксидантните свойства на тамаринда, както и големите количества витамин C, които съдържа, го правят чудесен начин да подсилите имунната си система и да си подсигурите дългосрочно здраве, като се предпазите от микробни и гъбични инфекции. Също така намалява появата на паразити в организма поради антисептичните си и антимикробни ефекти. Той е свързан с елиминирането на чревните глисти при деца в тропически райони, където се отглежда тамаринд.


Подпомага отслабването и контрола на въглехидратите


Едно от уникалните съединения, които могат да бъдат извлечени от тамаринда, се нарича хидроксицитонова киселина. Тази киселина се свързва със загуба на тегло, тъй като е установено, че потиска ензима в организма, който подпомага съхранението на мазнините. Освен това е известно, че тамаринът потиска апетита чрез увеличаване на нивата на невротрансмитера серотонин. Изследванията в това отношение продължават, но тамариндът показва обещаващи признаци, че може да се използва като добавка подпомагаща отслабването.
Наред със способността му да спира натрупването на тегло, той също така възпрепятства ензима алфа-амилаза, който спира абсорбцията на въглехидратите. Една диета богата на въглехидрати може да увеличи шансовете за неконтролирани нива на глюкоза и инсулин, което е най-големият проблем за хората, страдащи от диабет. Тамариндът може да ви помогне да наблюдавате и контролирате тези колебания. Освен това тамариндът е богат на магнезий, което допълнително може да помогне за облекчаване на диабета.


Действа противовъзпалително


Лупеолът, който се намира в тамаринда, притежава противовъзпалителни и противоракови свойства, според проучване, направено в университета Уисконсин-Медисън. Етеричното масло от тамаринд е свързано с редица противовъзпалителни способности, включително намаляване на болката и възпалението на ставите, артрит, ревматични състояния и подагра. Също така намалява дразненето на очите, една от най-честите форми на което е конюнктивитът. Тамариндът показва определени успокояващи и противовъзпалителни способности и следователно се използва в много билкови лекарства за възпаление.


Предупреждение: Тамариндът понижава кръвното налягане и разрежда кръвта, което може да затрудни спирането на кървенето, ако нещо се случи. Ако приемате аспирин или други разредители на кръвта, бъдете внимателни и не поемайте прекомерно количество тамаринд. Не се препоръчва и за хора с установени язви на стомаха и червата.
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни съвети :)
 


 
Източник: http://zazdraveto.bg/

Виж още

Целина - суперхрана със супер ползи
25.02.2019 г.
Категоризирана като суперхрана, целината съдържа изключително много витамини, минерали и антиоксидантни вещества, които успешно водят борба при проблеми с кръвното налягане, черния дроб, храносмилането и редица други.
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
здравословно хранене, тамаринд, суперхрана,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1552578564', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
1502 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
10.01.2019 г.
299 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
358 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
320 гледания
zazdraveto.bg