С тест вкъщи може да откриете ранните признаци на деменция

Кратък тест у дома, създаден наскоро от изследователи в Медицинския център Уекснър към Щатския университет в Охайо, може да открие ранни признаци на деменция.

Тестът, който може да се приложи самостоятелно само с писалка и хартия, отнема около 10 до 15 минути и може да бъде оценен от лекар. С теста се оценяват шест области на когнитивно функциониране, включително ориентация към място и време, езикови умения, памет, решаване на проблеми, изчислителни умения и визуални умения. Липсата на шест или повече от общо 22-те точки в теста би могла да покаже потенциално намаляване на когнитивната способност.

Изследователите дават теста на 1047 души  над 50-годишна възраст при посещението си на различни събития в общността и установяват, че резултатите на приблизително 28% от тях сочат за когнитивни проблеми. Тестът, който може да бъде изтеглен от уебсайта на Щатския университет в Охайо, получи много внимание, когато беше публикуван за първи път, претоварвайки уеб сайта. Той се предлага на английски, испански и италиански език и има четири различни версии.

Данните от предишно проучване показват, че тестът може да идентифицира приблизително 80% от хората с леки когнитивни проблеми и проблеми с паметта. Около 95% от хората без когнитивни проблеми постигат резултати в нормалния диапазон.

Участниците се питат за датата, тествани са вербалните им умения, трябва да идентифицират картина, проверени са също така техните умения за изчисляване и разсъждаване, както и паметта им.

Тъй като някои от въпросите на теста имат няколко правилни отговора, ключът за отговорите не се публикува онлайн и хората се насърчават да занесат теста си на лекаря си за оценка. Изследователите заявяват, че целта на теста не е диагностицирането на деменция или болестта на Алцхаймер, а по-скоро насърчаване на по-ранно откриване на когнитивен спад и стимулиране на разговор за когнитивното здраве между пациентите и техните лекари. Тестът може да сигнализира на лекарите за наличието на проблеми, а те да започнат периодично наблюдение над конкретния човек. Той може също да се провежда многократно и през годините, за да се проследят промените в умственото функциониране.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се докаже, че тестът може всъщност да открие деменция в ранен стадий. Тъй като тестът се прави самостоятелно, също е трудно да се провери дали тези, които го правят, мамят, като поглеждат в календара или се допитват с околните за отговорите.

Може да ви помогне

ГИНКО АКТИВ
За по-добра памет, концентрация и кръвооросяване

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1522352926', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
9 причини да не получавате достатъчно сън – Част 2
29.03.2018 г.
2 прочитания
9 причини да не получавате достатъчно сън – Част 1
27.03.2018 г.
36 прочитания
Какво трябва и какво не трябва да се яде, за да се съхрани здрав умът и силна паметта?
27.03.2018 г.
100 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
160 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
120 гледания
zazdraveto.bg