Репродуктивните проблеми могат да бъдат свързани с храната


Безплодието засяга 10-15 процента от двойките, които се опитват да заченат и в около половината от случаите, проблемът е в мъжа. Скорошно проучване на Харвард открива, че повишената само с 5 процента консумация на наситени мазнини се асоциира с цели 38 процента по-ниско съдържание на сперматозоиди. Но каква е причината? Това може да се дължи на индустриалните замърсители, нарушаващи ендокринната система, които се натрупват в животинските мазнини, особено в рибата. Но мъжката плодовитост не зависи само от броя на сперматозоидите, а и от това колко добре работят.

Скорошно изследване открива, че успешната бременност и успешното оплождане на яйцеклетка, са по-ниски при пациенти, твърдящи, че консумират месо по-често. Изследователите обвиняват индустриалните замърсители и стероидите, които се съдържат в животинските продукти. Те стигат до заключението, че двойките, които имат проблеми със зачеването, трябва да бъдат информирани за драматичните ефекти, които диетата може да има върху успеха на процедурата и при мъжете, и при жените. Тази информация е в пълно съответствие с предишните открития, че „честата консумация на храни с високо съдържание на мазнини като месо и млечни продукти може да повлияе отрицателно на качеството на сперматозоидите при хората, докато някои плодове и зеленчуци могат да поддържат или подобрят качеството на сперматозоидите.“ Новото проучване също открива, че консумацията на зеленчуци има защитни свойства, може би заради съдържанието на антиоксиданти и полезни вещества.

Редица проучвания показват, че досега с индустриални замърсители може да повлияе на сексуалните функции. Това може да се изрази в намаление или загуба на либидо, сексуална дисфукция и импотентност. Според учените това най-вероятно се дължи на ефектите на храната върху нивата на тестостерон. В едно от проучванията на мъже, които консумират много замърсена риба, резултатите показват повишение на нивата на ПХБ в кръвта, свързано с по-ниската концентрация на нивата на тестостерон. Тези замърсители се откриват най-вече в рибата, но също в месото и млечните продукти. Най-ниските нива се откриват в растенията.

Тестостеронът не просто играе роля в определянето на вторични полови белези като окосмение по лицето по време на пубертета. Той също регулира нормалното сексуално функциониране и цялостното физическо и психическо състояние на мъжете през целия им живот. Ненормално ниските нива на тестостерон могат да доведат до понижена физическа издръжливост и умствена способност, загуба на либидо, спад в броя на сперматозоидите, загуба на костна плътност, затлъстяване и депресия.

Съединенията, нарушаващи ендокринната система, които се натрупват в рибата могат да проявяват способност да имитират или да блокират хормоналните рецептори или да променят скоростта на синтеза или разграждането на половите стероидни хормони. При децата тези замърсители могат дори да забавят и нарушат сексуалното развитие. Момчетата, които консумират такива храни могат да пораснат с по-малки пениси (въпреки че най-много с около сантиметър и половина по-малки). Изследователите са правили пити да излагат клетките от абортирани фетални човешки пениси на тези видове хранителни замърсители и генната експресия, свързана с гениталното развитие, действително е засегната от нивата на излагане на тези замърсители в реалния живот. Все още не е сигурно обаче дали ефектите върху дължината на пениса не са заради про-естрогенните ефекти на токсините, или заради анти-тестостеронните ефекти.

Консумацията на месо от майките може да промени тестикуларното развитие на момчетата и да повлияе неблагоприятно върху бъдещите им репродуктивни способности. Причината за това се смята, че са анаболните стероиди, съдържащи се в месото. Според проучванията стероидите могат биха могли да си взаимодействат и с други ксенобиотици - промишлени химикали, присъстващи в месото - като пестициди и диоксиноподобни замърсители и дори химикали, които могат да присъстват в пластмасовата опаковка.

Тежките метали може би също играят роля. Излагането на олово и кадмий, измерено чрез нивата в кръвния поток, се свързва със значително по-дълго време за зачеване. Откъде идва излагането? Изследвани са разпространени видове морска храна от рибни пазари и супермаркети. Най-високите нива кадмий са открити в рибата тон, а най-високи нива на олово в миди и скариди. Най-големият риск от различни метали е в различни риби. По тази причина информацията, която е представена на широката маса (най-вече за живака) не показва пълната картина. В рибата има и други токсични метали.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1501230774', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
8 ползи от кайсиите – Част 1
27.07.2017 г.
10 прочитания
Бялото месо покачва холестерола също колкото и червеното
26.07.2017 г.
26 прочитания
25.07.2017 г.
1 прочитанe
5 начина да отслабнем с лют сос
25.07.2017 г.
13 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
82 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
65 гледания
zazdraveto.bg