Репродуктивни проблеми при жените /Част 2/

20.11.2018 г.
240 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Вагинална сухота – запознайте се с проблема
03.11.2016 г.
Донорство на сперматозоиди
04.11.2016 г.
10 съвета за здравословна и спокойна бременност - Част 1
22.05.2017 г.

Причини за безполодието – може да са повече от една


Нарушения на овулацията

Нарушенията на овулацията, което означава, че овулацията ви не е редовна или изобщо не овулирате, е причина за безплодие при около 1 на 4 безплодни двойки. Проблеми с регулирането на репродуктивните хормони от хипоталамуса или хипофизната жлеза или проблеми в яйчника могат да причинят нарушения на овулацията.

 • Синдром на поликистозните яйчници. Синдромът на поликистозните яйчници причинява хормонален дисбаланс, който засяга овулацията. Синдромът на поликистозните яйчници се свързва с инсулиновата резистентност и затлъстяването, необичаен растеж на космите на лицето или тялото и акне. Това е най-честата причина за женско безплодие.


 
 • Хипоталамична дисфункция. Два хормона, произвеждани от хипофизната жлеза, са отговорни за стимулирането на овулацията всеки месец – фоликустимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). Прекомерният физически или емоционален стрес, много високото или много ниското телесно тегло или скорошно значително наддаване или загуба на тегло могат да нарушат производството на тези хормони и да повлияят на овулацията. Нередовната или отсъстваща менструация е най-честият признак.
 • Преждевременна яйчникова недостатъчност. Това заболяване обикновено се причинява от автоимунна реакция или от преждевременна загуба на яйцеклетки от яйчниците (вероятно генетично или заради химиотерапия). Яйчниците вече не произвеждат яйцеклетки и това намалява производството на естроген при жени на възраст под 40 години.
 • Твърде много пролактин. Хипофизната жлеза може да предизвика прекомерна продукция на пролактин (хиперпролактинемия), което намалява производството на естроген и може да причини безплодие. Обикновено се отнася до проблем с хипофизата и може също да се дължи и на лекарства, които приемате за друга болест.

 

Увреждане на фалопиевите тръби (тубарен стерилитет)


Увредените или блокирани фалопиеви тръби не позволяват на спермата да стигне до яйцеклетката или блокират преминаването на оплодената яйцеклетка в матката. Причините за увреждане или блокиране на маточните тръби могат да включват:
 • Тазова възпалителна болест, инфекция на матката и фалопиевите тръби поради хламидия, гонорея или други полово предавани инфекции
 • Предишна операция в областта на корема или таза, включително операция за извънматочна бременност, при която оплодена яйцеклетка се развива в маточната тръба вместо в матката
 • Генитална туберкулоза, честа причина за тубарен стерилитет по света


Ендометриоза


Ендометриозата се появява, когато ендометриалната тъкан започва да расте извън маточната кухина. Този допълнителен растеж на тъканите - и хирургичното му отстраняване - може да предизвика белези, които могат да блокират фалопиевите тръби и да попречат на яйцеклетката и сперматозоидите да се срещнат.
Ендометриозата може също да засегне лигавицата на матката, нарушавайки имплантацията на оплодената яйцеклетка. Състоянието също така засяга плодовитостта по по-малко директни начини, като например увреждане на сперматозоидите или яйцеклетките.


Маточни или цервикални причини


Няколко маточни или цервикални  причини могат да повлияят на фертилността, като повлияят на имплантирането или увеличат вероятността от спонтанен аборт:
 • В матката често се срещат доброкачествени полипи или тумори (фиброиди или миоми). Някои могат да блокират фалопиевите тръби или да попречат на имплантацията, засягайки плодовитостта. Въпреки това, много жени, които имат фиброиди или полипи, забременяват.


 
 • Белези на ендометриозата или възпаление в матката могат да нарушат имплантацията.
 • Вродените маточни аномалии , като неправилно оформена матка, могат да причинят проблеми и да попречат на забременяването или на задържането на плода.
 • Стеноза или стесняване на шийката на матката, която може да бъде причинена от наследствена малформация или увреждане на шийката на матката.
 • Понякога шийката на матката не може да произведе най-добрия вид слуз, за да позволи на сперматозоидите да преминат през шийката в матката.

Неизяснен стерилитет

Понякога причината за безплодието не може да се открие. Комбинацията от няколко малки фактора и при двамата партньори може да доведе до необясними проблеми с фертилността. Въпреки че е фрустриращо да не получим конкретен отговор, този проблем може да се коригира с времето. Но не трябва да забавяте лечението.

"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате.
Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето", скоро ще ви запознае с още по темите:
 • Репродуктивните проблеми при мъжете и напредването на възрастта.
 • Нови дрехи - нови скрити в тях врагове!
Виж още

Репродуктивни проблеми при жените /Част 1/
06.11.2018 г.
Безплодието и репродуктивните проблеми засягат редица двойки. Преодоляването на проблема зависи от навременната ангажираност на двойките за справяне с трудността.
бременност, безплодие. диагностицииране, женска полова система,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1552581603', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
1502 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
10.01.2019 г.
299 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
358 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
320 гледания
zazdraveto.bg