Ракът на маточната шийка може да се избегне с редовна профилактика

03.11.2016 г.
357 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Киселото зеле предпазва от рак
03.11.2016 г.
Заболяванията на стомаха и дебелото черво са скрити, необходима е профилактика
03.11.2016 г.
Д-р Веселин Димитров е завършил медицина в МУ-Варна. През 2006 г. взема специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина в МУ-София. Има придобити сертификати за правоспособност по колпоскопия,оперативна гинекология и хистероскопия в Плевен; допълнителен квалификационен курс по хистероскопия – Бари, 2013г., и Берлин, 2016 г; гинекологична ендокринология, ултразвукова и доплерова диагностика в СБАЛАГ „Майчин дом”,София; ултразвукова диагностика на заболяванията на млечните жлези,НОЦ,София;диагностика на злокачествените заболявания на яйчниците,Дъблин. Член е на Европейската асоциация по онкогинекология - ESGO.
Ракът на маточната шийка е едно от най-честите онкологични заболявания, което засяга жени в сексуалноактивна възраст. При него няма наследствена обремененост, а се дължи на инфекция с човешки папилома вирус (HPV), която се предава главно по полов път. Статистиката сочи, че най-рискови са HPV тип 16 и 18, които са причина за 70% от случаите на предракови състояния (дисплазии) и рак. Съществуват и други фактори като радиация и тютюнопушене, които допринасят за мутацията на клетките. 
 Диагностициран навреме, карциномът може да бъде излекуван напълно. За целта е препоръчително веднъж в годината жените да се явяват на профилактичен преглед с цитонамазка (PAP тест). Ако изследването е направено под колпоскопски контрол, то може да се приеме като точен скринингов метод за предрак и рак на маточната шийка. Това е т.нар. прицелна цитонамазка. Изследването задължително се провежда от гинеколог.
 В последно време все по-голяма популярност набира течно базираната цитология. При този диагностичен метод има възможност за по-прецизна характеристика на клетъчния материал.
 Ако при пациентката е установено предраково състояние в първи стадий, провеждаме медикаментозно лечение с последваща химическа деструкция, лазерна вапоризация или диатермокоагулация.
Имунопрофилактиката е препоръчителна. Във втори стадий се прави конизация с възможност за прилагане на различни методики. Методът представлява конусовидна ампутация на маточната шийка с последващо хистологично изследване. След оперативна интервенция препоръчително е жените да си правят цитонамазка и колпоскопия на всеки 3 месеца през първата година и на 6 месеца през втората и третата година.
 Потвърди ли се диагнозата инвазивен карцином, се извършва тотална хистеректомия (хирургично отстраняване на матката). Това може да стане чрез методите на отворената и роботизираната хирургия. Съществува и микроинвазивна форма на рака. При нея може да се направи само конизация, ако жената планира бременност. След това пациентката се проследява и се взима решение за последващото лечение.
 Дисплазиите и ранните стадии на заболяването протичат безсимптомно. На по-късен етап вече се наблюдават ненормално кървене от влагалището или болка при полов контакт,както и засилени влагалищни течения. За да не се стига дотам, най-доброто средство е профилактиката.
 Първичната профилактика включва поставяне на ваксина срещу най-агресивните типове на HPV. Препоръчително е тя да се направи преди началото на сексуалния живот. В България ваксината е безплатна за12-годишните момичета. При вторичната профилактика целта е да бъдат взети мерки за ранно откриване на заболяването. Това включва годишните профилактични прегледи с цитонамазка. Жените, които често сменят сексуалните си партньори, задължително трябва да правят цитонамазка на 6 месеца. Третична профилактика се извършва, когато има доказан проблем. Тогава се налага оперативна намеса, а задачата е да се ограничи разпространението на рака и последващи усложнения.
 
Източник: Кредо Уеб (credoweb.bg)

Виж още

Киселото зеле предпазва от рак
03.11.2016 г.
Киселото зеле може да предотврати в голяма степен раковите заболявания. Това каза проф. Донка Байкова, диетолог и специалист по здравословно хранене, пред БНТ.
Заболяванията на стомаха и дебелото черво са скрити, необходима е профилактика
03.11.2016 г.
За диагностика на гастроентерологично заболяване в кабинета провеждаме редица кръвни изследвания в комбинация с биохимични показатели и изследване на урина. При проблеми в горната част на стомаха задължително провеждаме горно ендоскопско изследване – фиброгастроскопия с последваща биопсия, полипектомия или ендоскопско кръвоспиране в зависимост от патологията. 
Червеното месо и яйцата – рискови за хора със стеснени артерии
03.11.2016 г.
Хора с периферно артериално заболяване, при което има стеснение на артериите на кратата и други части на тялото, може да бъдат застрашени от ранна смърт, ако консумират много червено месо и яйца, показа ново изследване в САЩ. Опасността идва от вторичен продукт на храносмилателната система, който се произвежда от бактерия, разграждаща яйцата и месото
Ракови заболявания | Маточна шийка | Изследвания | Лечение | Профилактика |,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1544934931', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
298 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
260 гледания
zazdraveto.bg