Въпросът – кой хранителен режим да изберем?
Кое е по-добро,хранитеен режим с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати или режим с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати? Или всъщност типът мазнина има значение? Изследователи от Харвард, от Детската болница в Бостън и техни колеги разглеждат въпроса от двете страни и стигат до консенсус. Докладът им е публикуван в специалното издание на сп. „Наука“, посветено на храненето.
Съотношение на мазнините към въглехидратите
Изследователите са съгласни, че няма специфично съотношение на мазнини към въглехидрати, което е най-доброто за всички и че една цялостна висококачествена диета, която е с ниско съдържание на захар и рафинирани зърнени храни, ще помогне на повечето хора да поддържат здравословно тегло и нисък риск от хронични заболявания.
Екипът събира специалисти с различни области на компетентност и противоположни възгледи и идентифицира областите на съгласие, без да се фокусира върху различията.
Качество на диетата – ненаситени мазнини и пълнозърнести въглехидрати
Те са съгласни, че ако се съсредоточат върху качеството на диетата си - замествайки наситените или транс мазнините с ненаситени мазнини и замествайки рафинираните въглехидрати с пълнозърнести храни и зеленчуци без нишесте - повечето хора могат да поддържат добро здраве в рамките на широк диапазон от съотношение на мазнини към въглехидрати.
Авторите описват сведенията за три противоположни позиции относно консумацията на мазнини и въглехидрати:
- Високата консумация на мазнини причинява затлъстяване, диабет и вероятно рак, следователно нискомазнинните диети са оптимални.
- Обработените въглехидрати имат отрицателно въздействие върху метаболизма; нисковъглехидратните или кетогенните (много нисковъглехидратни) диети с високо съдържание на мазнини са по-добри за здравето.
- Относителното количество на хранителните мазнини и въглехидрати има малко значение за здравето – важен е източникът на мазнините или въглехидратите, които се консумират.
Нови програми
Авторите идентифицират също списък с въпроси, които според тях могат да послужат като основа на нова програма за научни изследвания в областта на храненето, включително:
- Дали диетите с различни съотношения на въглехидрати към мазнини влияят на телесния състав (съотношението на мазнините към мускулите), независимо от приема на калории?
- Дали кетогенните диети осигуряват метаболитни ползи, надхвърлящи тези на умереното ограничаване на въглехидратите и особено при диабет?
- Какви са оптималните количества на определени видове мазнини (включително наситени мазнини) в диета с много ниско съдържание на въглехидрати?
Според изследователите откриването на отговори на тези въпроси в крайна сметка ще доведе до по-ефективни хранителни препоръки.
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате!
Следете нашия сайт, където екипът на
"За здравето", скоро ще ви запознае с още по темита:
- Социална тревожност или какво е да си срамежлив ?