Открит рано, ракът на простатата е лечим

256 прочитания
2 коментара
Чл.-кор. проф. Чавдар Славов, уролог-андролог в Клиниката по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“

Карциномът на простатната жлеза е второто по честота онкологично заболяване при мъжете след рака на белия дроб. Може да се каже, че през последните години в някои страни разпространението му придобива размерите на епидемия. Ще цитирам данни от САЩ, където през миналата година са регистрирани 230 хил. болни, от които 30 хил. са починали. До октомври 2016 г. новите случаи там са 180 хил., като дори изпреварва белодробния карцином.

През 2008 г. в България случаите на рак на простатата са 2679. През 2010 г. с решение на МЗ и НЗОК бе въведен т. нар. профилакториум – програма за скрининг и ранна диагностика на заболяването. Прието бе всеки мъж над 50 г. да има право на безплатно изследване на простатно специфичния антиген (PSA) и на преглед при уролог веднъж годишно. Така бяха обхванати повече мъже, което доведе до нарастване на броя на новооткритите случаи на 2825 през 2013 г. През тази се очаква те да бъдат около 3200. 

Характерното за карцинома на простатната жлеза е, че се диагностицира сравнително често, за което роля имат именно профилактичните прегледи – изследване на PSA, ректално туширане и биопсия за доказване на диагнозата, ако има съмнения. Образните изследвания, като ядреномагнитен резонанс и костна сцинтиграфия са допълнителни помощни методи за установяване на степента на разпространение на карцинома. Ако заболяването бъде диагностицирано в ранен стадий, резултатите от лечението са впечатляващи, дори се говори за 100% излекуване.

Личният лекар дава направление за изследване на PSA и за уролог. Нормално PSA e от 1 до 4 ng/ml. Приемаме, че между 4 и 10 ng/ml вероятността за карцином е около 25%. Понякога пациентът може да има възпалително заболяване или камъни в простатната жлеза, или да му е поставен катетър. Всички тези неща могат да повишат фалшиво стойностите на PSA и да заблудят лекаря. Затова прегледът при уролог е задължителен. Специалистът преценява дали е необходима биопсия, дали да назначи консервативно лечение и след известно време да повтори изследването. Ако стойностите намаляват, съмненията за рак отпадат, но пациентите остават под наблюдение през следващите няколко години.

Скрининг при мъже под 40 г. и на 70 г. е неефективен. Причината е, че промените в PSA не отразяват реалното състояние на нещата. При пациенти с фамилна обремененост скринингът е добре да започне по-рано – между 40 и 45 г.

В повече от 50% от случаите карциномът на простатната жлеза протича без симптоми. Именно профилактиката може да помогне да бъде диагностициран навреме, преди развитието на метастази и на авансирали форми на рака. Затова мъжете в никакъв случай не бива да се плашат от профилактичния преглед. Напротив, те самите трябва да проявят активност, като поне веднъж годишно изследват PSA и се преглеждат при уролог. Ректалното туширане може би е неприятно, но е безболезнено и не крие рискове за пациента.

Ракът на простатата е мултидисциплинарен проблем, с който се занимават уролози, патоанатоми, специалисти по образна диагностика, хирурзи, онколози и лъчетерапевти. Лекари от всички тези специалности работят на територията на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“, което дава шанс да се създаде център за комплексна диагностика и лечение на рака на простатата. 
 
рак на простатата, Карцином на простатната жлеза,

Коментари: 2
 • Петър Иванов
  09.11.2016 г., 14:35 ч.
  2     0

  Да, наистина трябва да се грижим за дравето си навреме!

 • Nologo
  09.11.2016 г., 14:34 ч.
  3     0

  Това е страхотна новина!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1544935870', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
298 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
260 гледания
zazdraveto.bg