Нови дрехи, нови скрити врагове!

26.11.2018 г.
168 прочитания
0 коментара

Трябва ли да перем новите дрехи преди да ги облечем?


Новите дрехи изглеждат толкова великолепни – цветовете им са ярки, ръбовете – перфектно изгладени, и е просто толкова изкушаващо да ги облечем веднага след като ги купим! Но според специалистите това изобщо не е добра идея.
 

Съветът на дерматолозите


Дерматолозите съветват
винаги да перете новите си дрехи преди да ги облечете. От една страна е въпрос на хигиена. Помислете за всички тези хора, които са мерили дрехата преди вас. Изследванията показват, че те са много повече отколкото предполагаме.
Освен това носенето на нови дрехи преди да ги изперете може да има някои много неприятни последствия. Това може да доведе до раздразнение на кожата, краста, въшки или дори гъбички. Според дерматолозите е много вероятно въшките и крастата да бъдат предадени именно чрез пробване на дрехи в магазина.
 

Професор по микробиология изследва


Филип Тирно, професор по микробиология и патология в университета в Ню Йорк, изследва дрехи (блузи, панталони, рокли, бански костюми, бельо и т.н.) от популярни вериги магазини и висококачествени модни марки за бактерии и други микроби, оставени от хора, които са ги пробвали, но не са ги купили. В изследванията си той е намерил дрехи с норовирус, бактерии като стрептококи и стафили и дори фекални микроби.

Тирно казва, че има три основни начина, по които микробите се разпространяват: от нашата кожа, чрез дишането и от ануса. Ако докоснете дрехите, които имат микроби и след това докоснете устата, очите или носа си, вие се излагате на риск.

Според Тирно рискът е много нисък, когато става въпрос за получаване на значителна инфекция. Но все пак има вероятност, особено ако имате рана или порязване.
 

Дори дрехите ни се обработват с химикали!


И ако това не е достатъчно лошо, дрехите обикновено се обработват с множество химикали, които могат да навредят на кожата ви. По тази причина дерматолозите съветват да перете дрехите преди да ги облечете, дори и ако сте ги закупили онлайн.
При доставянето на дрехите те се съхраняват с някои консерванти, които да попречат на образуването на мухъл по време на пътуването, ако има влага.


Един от тези химикали е формалдехидна смола - обикновено се използва при дрехите, за да се предотврати появата на плесен и за да се запазят без гънки.

Но освен по-малко време за гладене, дрехите с формалдехид в тъканта могат да причинят тежки реакции като екзема, когато се поставят върху кожата - особено когато формалдехидът надхвърля допустимите нива на химикала, което за съжаление се случва въпреки регулациите.
Багрилата, които се използват при производството на дрехи, също могат да причинят алергични реакции.
Повечето от тези проблеми могат лесно да се избегнат, като просто изперете дрехите, преди да ги облечете. Това е задължително за тези, които са в директен контакт с кожата и в които се потите – блузи, ризи, панталони, рокли, бельо, бански, чорапи и т.н., и препоръчително за връхните дрехи – якета и палта, както и за вечерни рокли.
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате! 
Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето", скоро ще ви запознае с още по темита:
  • По-добрата диета  - мазнини или въглехидрати

Виж още

дрехи, облекло,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1547121628', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
305 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
270 гледания
zazdraveto.bg