Къде не нанасяте слънцезащитен крем, а трябва

31.05.2018 г.
9 прочитания
0 коментара
Мислите ли, че успявате да предпазите кожата си от слънцето? Едно проучване показва, че повечето хора прилагат само 25-50% от количеството слънцезащитен продукт, от което се нуждаят. Освен това често пропускат много от най-чувствителните на слънце зони. Овен това, мъжете са още по-малко склонни да прилагат слънцезащитно средство по подходящ начин, а това ги поставя в повишен риск за много видове рак на кожата.

Запомнете, че когато сте на слънце, трябва да прилагате количество колкото чаша за шот по цялото тяло. За да не се чувствате сякаш сте нанесли прекалено много, сложете половината като първи слой, изчакайте пет минути и сложете останалото.

Гърбът

Не сте намерили някой да сложи лосион на гърба ви и сега сте изгорели на местата, които неуспяхте да достигнете? Гърбът е най-често срещаното място за меланом при мъжете и при жените на възраст 15-29 години, според Американската академия по дерматология.

Лицето

Със 70 процента от базовите клетъчни карциноми (най-честата форма на рак на кожата), които се появяват на лицето, можете да сте сигурни, че това е основна област за защита. Според проучване в Журнала на Американската академия по дерматология, 30% от нас пропускат да нанесат слънцезащитен крем на лицето си, дори когато го прилагаме другаде. Не пестете - използвайте поне една чаена лъжичка слънцезащитен крем върху лицето си. Ако се притеснявате, че ще ви се появят пъпки, потърсете слънцезащитен крем, който не е комедогенен, и измийте лицето си веднага щом влезете вътре.

Носът

На практика това е част от лицето. Но тъй като той представлява 24% от всички немеланомни кожни ракови заболявания при жените (което го прави най-често срещаният самостоятелен случай при жените), носът заслужава да се спомене отделно.

Ушите и скалпът

Тези части на тялото са особено рискови, съставляващи 28% от всички немеланомни кожни ракови заболявания при мъжете и 20% при жените. Честно казано, кога за последен път положихте слънцезащитни препарати върху ушите си? Защитете и двете места с внимателно нанесен слънцезащитен крем и широка шапка. Ако е ветровито, направете си връзки с ластик или красива панделка.

Краката (и стъпалата!)

В проучването, споменато по-горе, 40% от отговорилите били склонни да пропускат краката си, когато прилагат слънцезащитни средства в други области. Това не е добре, особено защото краката са най-често срещаното място за меланома (най-смъртоносната форма на рак на кожата) при жените.

Ръцете

Предната част на ръката е второто най-често срещано място на меланома при жените - и мястото, където забравяме да прилагаме слънцезащитни продукти в 35% от времето. Да не говорим, че ръцете ви често могат да раздадат възрастта ви. Подобно на лицето ви, ръцете ви са изложени всеки ден, така че ежедневно нанасяйте крем с SPF.

Устните

Не забравяйте устните! Обичайно място за плоскоклетъчен карцином и базално-клетъчен карцином, вашите устни също се нуждаят от защита! Предпазете ги с гланц или балсам, който съдържа SPF 15-30.

Ръбовете на дрехите

Едно от най-често срещаните места, на които забравяме да прилагаме слънцезащитни продукти, е точно в края на нашите бански костюми или около презрамките. Не забравяйте да меститепрезрамките при нанасяне на слънцезащитни продукти, така че да получите пълна и равномерна покривност.

Не забравяйте, че ежедневната употреба на SPF фактор 15 или повече може да намали риска от рак на кожата с 40-50%.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1528160677', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
211 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
161 гледания
zazdraveto.bg