Какво причинява хранителните разстройства


Хранителните разстройства са сложни разстройства, повлияни от редица фактори. Въпреки че точната причина за развитието на хранително разстройство не е известна, основното схващане е, че комбинация от биологични, психологични аномалии и/или такива на околната среда допринасят за развитието на тези болести.

Примерите за биологични фактори включват:

Нарушени хормонални функции

Генетика – връзката между хранителните разстройства и гените все още се изследва, но е известно, че генетиката е част от историята.

Хранителни дефицити

Примерите за психологически фактори включват:

Отрицателно мнение за собственото си тяло

Ниско самочувствие


Примерите за фактори на околната среда, които могат да допринесат за появата на хранителни разстройства са:

Лоша семейна среда

Професия и кариера в сфери, които насърчават слабите тела и загубата на тегло като балет и манекенство


Естетически ориентираните спортове, където фокусът е поставен върху поддържането на слабо тяло с добре развита мускулатура и малко мазнини за по-добро представяне. Примерите включват:

Гребане; Гмуркане; Балет; Гимнастика; Борба; Бягане на дълги разстояния; Травми в семейството и в детството: сексуално насилие в детството, тежка травма; Натиск от културата или от колеги и приятели; Стресови преходи и промени в живота; Признаци и симптоми за хранителното разстройство.

Мъжете и жените, страдащи от хранителни разстройства могат да проявят някои признаци и симптоми, някои от които са:

Хронични диети, въпреки че са с тегло опасно под нормата

Постоянно вариране на теглото

Обсебване от калориите и съдържанието на мазнини в храната

Ритуални модели на хранене като рязане на храната на малки парченца, хранене сами и/или криене на храна

Продължително фиксиране върху храна, рецепти и готвене. Страдащият може да приготвя сложни ястия за околните, но да се въздържа от опитване

Депресия или период на летаргияnна социални функции, семейство и приятели. Може да се изолират и отдръпнат

Редуване на периоди на преяждане и гладуване

Лечение на хранителните разстройства

Заради сериозността и сложността на тези състояния, квалифициран и професионален екип от специалисти в хранителните разстройства често е съществен за установяването на лечение и възстановяване.

Плановете за лечение се използват за справяне с многото опасения, пред които мъжът или жената могат да се сблъскват при възстановяването на тяхното здраве и добро състояние, и често са пригодени да отговорят на индивидуалните нужди.

Лечението на хранителни разстройства обикновено се състои от един или повече от средните фактори и е съгласувано с доктори, диетолози и терапевти за цялостна грижа:

Медицинска грижа и надзор: Най-важното при лечението на хранителните разстройства е справянето с всички здравословни проблеми, които може да са били последица от нарушените хранителни навици.

Хранене: Това може да включва възстановяване и стабилизация на теглото, ръководство за нормално хранене и интегрирането на индивидуален хранителен план.

Терапия: Различните форми на психотерапия като индивидуална, семейна или групова, могат да помогнат при справянето със скритите причини за хранителното разстройство. Терапията е важна част от лечението, защото предоставя на възстановяващия се пациент възможността да се справи с травмиращи моменти от живота си и да усвои по-здравословни умения за справяне с проблемите и методи за изразяване на емоциите, комуникация и поддържане на здравословни отношения с околните.
 
Медикация: Някои медикаменти може да са ефективни при разрешаването на симптоми свързани с настроението и тревожността, които могат да се появят заедно с хранителното разстройство или при намаляване на поведението на преяждане и очисвтане.

Има различни нива на лечение, вариращи от групи за взаимопомощ или лечебни центрове. Те зависят от сериозността на хранителното разстройство. При всички положения, разпознаването и адресирането  на проблема е жизненоважно за започването на лечението.
 
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1501230613', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
8 ползи от кайсиите – Част 1
27.07.2017 г.
10 прочитания
Бялото месо покачва холестерола също колкото и червеното
26.07.2017 г.
26 прочитания
25.07.2017 г.
1 прочитанe
5 начина да отслабнем с лют сос
25.07.2017 г.
13 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
82 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
65 гледания
zazdraveto.bg