Хранителните разстройства – проблем на съвремието (Част 1)Какво представляват хранителните разстройства?
Хранителните разстройства са блести, които се характеризират с нарушени хранителни навици и повишена загриженост за теглото и фигурата.

Нарушенията в храненето могат да включват недостатъчен или прекомерен прием на храна, което може да доведе до вреди в цялостното състояние и здраве. Най-разпространените форми на хранително разстройство включват анорексия невроза, булимия невроза и компулсивно преяждане, които засягат както жени, така и мъже.

Хранителните разстройства могат да се развият през всеки един период от живота, но обикновено се появяват по време на юношеството или младостта. Те са класифицирани като медицинско заболяване и подходящото лечение може да е много ефикасно за много от специфичните видове хранителни заболявания.

Въпреки че тези състояния са лечими, симптомите и последствията могат да са пагубни и смъртоносни, ако бъдат пренебрегнати. Хранителните разстройства често съществуват заедно с други състояния като тревожност, злоупотреба с наркотични вещества и депресия.

Видове хранителни разстройства
Трите най-разпространени вида хранителни разстройства са следните:

Анорексия невроза
Мъжете и жените страдащи от анорексия невроза обикновено имат обсебващ страх от напълняване, отказват да поддържат здравословно тегло и имат нереалистични възгледи за тялото си. Много хора с анорексия строго ограничават количеството храна, което консумират и смятат, че са с наднормено тегло, дори когато ясно си личи, че то е всъщност под нормата. Анорексията може да има вредни за здравето ефекти като увреждане на мозъка, полиорганна недостатъчност, загуба на костна маса, сърдечни усложнения и безплодие. Рискът от смъртност е най-висок при хора с това заболяване.

Булимия невроза
Това хранително разстройство се характеризира с многократно преяждане, последвано от поведение, което да компенсира за това преяждане, като принудително повръщане, прекомерно физическо натоварване или екстремна употреба на слабителни и диуретици. Мъжете и жените страдащи от булимия може да се страхуват от напълняване и да се чувстват силно недоволни от размера и формата си. Цикълът от преяждане и очистване обикновено се прави в тайна, което създава чувство на срам, вина и липса на контрол. Булимията може да има вредни ефекти като стомашно-чревни проблеми, тежка дехидратация и сърдечни проблеми в резултат на електролитен дисбаланс.

Компулсивно преяждане
Хората, които страдат от компулсивно преяждан често губят контрол над храненето си. За разлика от булимия неврозата обаче епизодите на преяждане не са последвани от компенсиращи действия като очистване, пост или тежки физически тренировки. Заради това много хора, страдащи от компулсивно преяждане може да са затлъстели или с повишен риск от развитието на други състояния като сърдечно-съдови заболявания. Мъжете и жените, които страдат от това разстройство може също да изпитват силно чувство на вина, нещастие и смущение свързани с преяждането им, което може да повлияе върху по-нататъшното развитие на хранителното разстройство.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1501231376', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
8 ползи от кайсиите – Част 1
27.07.2017 г.
11 прочитания
Бялото месо покачва холестерола също колкото и червеното
26.07.2017 г.
26 прочитания
25.07.2017 г.
1 прочитанe
5 начина да отслабнем с лют сос
25.07.2017 г.
13 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
82 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
65 гледания
zazdraveto.bg