Държането на ръце може да облекчи болките

13.03.2018 г.
21 прочитания
0 коментара
Има ли нещо по-силно от любовта? Ново проучване установи, че държането на ръката на болния партньор, може да намали болката, която изпитва.

Достатъчно мощна ли е любовта, за да излекува нечия болка? Според едно проучване, когато човек държи ръката на страдащия си партньор, сърцето и дихателната честота се синхронизират, а болката, която чувства, отслабва.

Любовта е силна. Предишни изследвания са доказали как тя засяга нашите умове и тела: подсъзнателно следваме една и съща стъпка като на любимия човек, когато ходим; и когато сме просто в присъствието на любимия, сърцето, белите дробове и мозъчните вълни се синхронизират. Има ли друга сила, достатъчно могъща, за да направи това?

Изследователи от университета в Колорадо, Боулдър откриха, че контактът между двама влюбени може да облекчи агонията.

"Колкото по-емпатичен е партньорът и колкото по-силен е аналгетичният ефект, толкова по-висока е синхронизацията между двамата, когато се докосват", казва водещият автор Павел Голдстайн.

Това е най-скорошното изследване в "междуличностната синхронизация", концепцията, че започваме физиологично да отразяваме хората, с които сме - като теорията, че регулираме позицията си, за да отразява тази на приятеля, с когото говорим. Тази концепция е важна за развитието на социалното поведение.

Това е и първото проучване, което изследва междуличностната синхронизация чрез болка и докосване.

Каква е искрицата зад това блестящо изследване на болката и докосването? Опитът на Голдстайн, който е бил свидетел на раждането на дъщеря му, която сега е на четири.

"Съпругата ми страдаше и само си помислих: " Какво мога да направя, за да ѝ помогна?" Стигнах до ръката ѝ и ми се струваше, че помага", спомня си той. "Исках да го изпробвам в лабораторията - може ли наистина да се намали болката с докосване и ако да, как?"

Голдстайн събира 22 дългосрочни хетеросексуални двойки, на възраст от 23 до 32 години, и ги наблюдава чрез поредица от тестове, които възпроизвеждат тази картина на родилното.

Жените са жертвите на болката, докато мъжете наблюдават болката им. Сърцето и степента на дишането им се измерват по три начина: да седят без да се докосват; седнали, докато държат ръцете си; или в отделни стаи. След това двойките повтарят всичките три, докато като жените са подложени на лека топлинна болка на предмишницата им в продължение на 2 минути.

Както предишните проучвания ни показват, двойките се синхронизират физиологично, просто като седнат заедно (както се наблюдава в това изследване). Но удивителното откритие е, че когато жената е в болка и партньорът ѝ не я е докоснал, синхронизацията им е прекъсната. Техните нива отново се синхронизира и болката ѝ намаля, след като партньорът ѝ я хване за ръка отново.

В предишните проучвания и тестове на Голдстайн той установява, че повечето емпатия от мъжа намалява болката на жената още повече по време на докосване.

Простото, но важно откритие: Болката унищожава междуличностната синхронизация, докато докосването я връща.
Голдстайн предполага, че междуличностната синхронизация засяга мозъчната област, която е свързана с вземането на решения, социалните взаимодействия, възприемането на болката и съпричастността.

Авторите на изследването се надяват, че бъдещите проучвания ще изследват тази концепция, че допирът може да намали болката.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1522352891', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
9 причини да не получавате достатъчно сън – Част 2
29.03.2018 г.
2 прочитания
9 причини да не получавате достатъчно сън – Част 1
27.03.2018 г.
36 прочитания
Какво трябва и какво не трябва да се яде, за да се съхрани здрав умът и силна паметта?
27.03.2018 г.
100 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
160 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
120 гледания
zazdraveto.bg