Белодробните заболявания с отношение към деменцията

11.12.2018 г.
141 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Замърсяването на въздуха може да доведе до сериозни последици
04.12.2017 г.

 

Белодробните болести могат да увеличат риска от деменцияПушачите вече са изправени пред по-голям риск от сърдечни заболявания, рак на белите дробове и инсулт, но нови изследвания показват, че може да има и друга причина да откажат цигарите. Хората, които страдат от белодробни заболявания в средна възраст, може да имат по-висок риск от деменция или когнитивно увреждане в по-напреднала възраст.


Диагностицииране на белодробни заболявания


Изследователи от университета в Минесота анализират здравните данни на повече от 14 000 души, които са преминали през спирометрия - стандартен медицински тест, използван за диагностициране на белодробни заболявания. Изследователите проследяват здравето на участниците за около 23 години. През този период почти 10% от участниците развиват деменция. Изследователите установяват, че от участниците, развили деменция, тези с рестриктивно белодробно заболяване са с 58% по-висок риск от развитие на деменция или когнитивно увреждане от хората без белодробни заболявания. Тази повишена вероятност се е разпространила и върху хората, които са имали обструктивна белодробна болест – те са с 33% по-голяма вероятност да загубят когнитивната си функция от тези, които не са се разболявали.
 

Белодробни заболявания, ниски нива на кислород в кръвта  - повишен риск от деменция


Според изследователите повишеният риск може да бъде причинен от ниски нива на кислород в кръвта, предизвикани от белодробно заболяване, което води до възпаление на организма и увреждане на кръвоносните съдове.

 „Предотвратяването на белодробните заболявания е от съществено значение,“ казва водещият автор д-р Памела Лътси, доцент в университета в Минесота. „Ако други проучвания потвърдят нашите открития, както обикновените хора, така и политиците ще имат допълнителен стимул да направят промени, които защитават здравето на белите дробове, тъй като това може да предотврати деменцията.“

За да намалите риска от деменция, специалистите препоръчват да спортувате пет пъти седмично, да се храните с балансирана диета, да пиете алкохол в умерени количества и да стимулирате ума си, като решавате кръстословици и ребуси или изучавате чужд език. Всички тези фактори могат да помогнат на мозъка да изгради "когнитивен резерв" и да се справи с болестта.
 
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате! 
Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето", скоро ще ви запознае с още по темите:
  • Ползи за здравето от Кросфит / част 2/
  • Хранене при артрит. Храните, които да консумираме и избягваме.

Може да използвате

РЕСПИХЕЛП ® таблетки
При проблеми с дихателната система!

Виж още

По-добро хранене, по-добър сън
10.12.2018 г.
Възстановяването и съня са жизнено важни за нашия организъм. С лека промяна в хранителният режим, може да подобрим пълноцено съня си.
деменция, заболявания, диагностицииране, белодробни заболявания,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1547118834', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
305 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
269 гледания
zazdraveto.bg