Ах, този Black Friday - отстъпки, намаления, промоции = шопинг терапия

22.11.2018 г.
210 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Стресът се задържа в нашето тяло!
24.10.2017 г.
Едно от най-страшните психически заболявания
14.08.2017 г.

Психологическите ефекти от Черния петък


За наше огромно щастие психологическите ефекти от Black Friday или Черния петък върху нашето здраве са повече положителни отколкото отрицателни. Всеизвестен факт е, че шопинг терапията влияе изключително добре на нашия организъм. Натрупаният стрес и напрежение от натовареното ежедневие бързо изчезва, а психическото ни здраве се радва на ефикасно „прочистване“. Не чак толкова известен факт е и влиянието на Black Friday върху физическото ни здраве – обикалянето по магазините и носенето на купища чанти с покупки е едно сериозно физическо натоварване и една своеобразна тренировка за тялото.
 

Black Friday – промоции, отстъпки, подаръци, намаление и ниски цени


Последният петък на ноември, познат като „Черен петък“ или Black Friday, е денят, който бележи началото на сезона за пазаруване за коледните и новогодишни празници. Магазините по шопинг центрове и молове, както и онлайн магазините организират  мащабни и офанзивни разпродажби, лудо намаление на ценитеотстъпка, промоция на продукти и услуги или подарък към вече закупена стока. Възползвайки се от големите намаления, хората планират отрано какво ще закупят, за да зарадват свой близък или пък поглезят себе си с нови придобивки. Съществуват и доста крайни състояния, които сякаш докарват купувачите до лудост.

Основната цел на Черния петък е да увеличи и фокусира потреблението. През цялата година рекламите се опитват да кажат на хората от какво точно имат нужда, но на този ден това се засилва многократно, а цените масово падат. Повсеместно, всеки търговец стартира кампании, с които да стимулира и увеличи продажбите си, предоставяйки възможност на обществото с различни жизнени стандарти да закупи дадена стока или услуга.
Дните около Коледа са времето, когато се раздаваме, и това влияе изключително добре на психическото ни състояние, защото освобождава неврохимикалите  - допамин, серотонин и окситоцин в мозъка. Заедно тези неврохимикали създават невероятно усещане и влияят положително на психическото ни здраве. Траен и благоприятен ефект се образува само когато трите неврохимикала работят общо в унисон. Необузданият консумеризъм (система, в която консуматорите и техните нужди и желания са основен двигател в икономиката), от друга страна, може да е много опасен за психиката.


Фактът, че изгодните предложения и ниски цени са валидни само за един ден, кара хората да чувстват, че спешно трябва да купят нещо. Тази спешност в комбинация с тълпите по магазините увеличават нивата на допамин и това предизвиква изключително приятно вълнение.
Естествено, не случайно Black Friday или Черния петък е времево позициониран, непосредствено в началния период на предпразничните масови и големи по обем пазарувания. Духът и близостта на коледните празници засилва чувството за спешност у хората да пазаруват, увеличава многократно влиятелната мисъл, че би било лудост да се изпусне възможността за закупуване на нещо с отстъпка, на намаление или с подарък сега и това генерира по-разкрепостени действия от страна на клиенти и търговци.

Ползи и за физическото ни здраве. Лудото и устремено препускане с цел да се сдобием и ние с дадена стока представлява един много ефикасен маратон. Шопинг треската учестява дишането ни и притокът на кислород в тялото ни рязко се увеличава, а това обогатява кръвта ни с кислород.  Забързва се и сърдечният ритъм, който засилва циркулацията на вече обогатената с кислород кръв  в нашето тяло. Засилената циркулация от своя страна, подобрява кръвообращението и всяка част от нашето тяло се насища с жизненоважната за нашето съществуване обогатена кръв. Най-важното от това подобрено кръвообращение е, че достига достатъчно количество кръв, за да се оросява мозъкът и се поддържа оптимална функция на мозъчната дейност. Естествено, високият сърдечен ритъм засилва и общите метаболитни процеси в тялото, а това ни помага да горим мазнини и сваляме излишни килограми.


Намалени цени - ефект


Намалените цени пораждат ефект, който кара хората да изгубят способността си да мислят критично по време на пазаруване. Приятното вълнение за съжаление не трае дълго. След като спрем да пазаруваме нивата на допамин спадат и започваме да съжаляваме за нещата, които сме закупили. Решението на проблема тук е да пазаруваме равномерно на малки порции, за да поддържаме тези нива на допамин винаги в оптимални стойности и това да ни кара да се чувстваме щастливи.

Черния петък всъщност може да предизвика и страх от съжаление и това да повлияе на решенията ни. Съжалението е сложна емоция и може да се изрази в съжаление, че сме направили нещо или в съжаление, че не сме го направили. Когато сме изправени пред избора дали да се възползваме или въздържим от пазаруване на този ден, и в двата случая може да съжаляваме.

Пазете се и овладейте своята психика


Въпреки първоначалната тръпка, която може да изпитаме от неустоимите предложения на търговците, Black Friday или Черния петък може да ни причини стрес, негативни емоции и нарушено психическо здраве. Действителните и онлайн магазини предоставят лъжлива информация за стойността на промоцията или отстъпката, която предлагат. Като полезен съвет, трябва да знаете, че можете да потърсите помощ към КЗП (Комисията за защита на потребителите), а за нарушение и потъпкване на правата на потребителя се счита тогава, когато се докаже разлика в информацията за цената, неотговаряща на актуалната, един месец преди обявяването й.  Бъдете максимално концентрирани, пресметливи и помислете за здравето си. Сдобивайте се с възможно повече информация за даден продукт или услуга, за да избегнете негативизма, породен от закупуването на нещо, което няма да бъде полезно за вас.
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате!

Екипът на "За здравето" ви кани да разгледате и нашите тематични предложения през настоящия 3-дневен  Black Friday маратон.
Може да разгледате  ЕЛЕКТРОННИЯ МАГАЗИН на Zazdraveto.bg >>> ТУК

Нашият екип ви желае ЩУРО ПАЗАРУВАНЕ!


Може да използвате

Black Friday SALE - ИМУНОГАРД 30 табл. + ПОДАРЪК РЕСПИХЕЛП 15 табл.
За силна имунна система и подкрепа при сериозни респираторни заболявания.

 

ПРОМОЦИЯТА Е УДЪЛЖЕНА ДО 30.11.2018 - 23:59 ч. !
Black Friday SALE - НЕОФЛЕКСИН 90 капс + ПОДАРЪК МАТСАН ДОЙЧ 30 мл.
Незаменима комбинация при проблеми в стави, кости, сухожилия, хрущяли и съединителна тъкан

ПРОМОЦИЯТА Е УДЪЛЖЕНА ДО 30.11.2018 - 23:59 ч. !
Black Friday SALE - КОМПЛЕКС ВИТАМИН С + ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ 3*30
За укрепване физическата сила и издръжливост на организма!

 

ПРОМОЦИЯТА Е УДЪЛЖЕНА ДО 30.11.2018 - 23:59 ч. !
 

Виж още

Black Friday, шопинг,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1547121603', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
305 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
270 гледания
zazdraveto.bg