6 храни, които ви състаряват

08.09.2017 г.
83 прочитания
0 коментара
Виж още
5 изненадващи храни, които съдържат кофеин
05.09.2017 г.
05.09.2017 г.

Въпреки че правилната грижа за кожата е от изключително значение, ако искате да изглеждате и да се чувствате добре, трябва да започнете отвътре. Ако пиете много вода, ядете много свежи плодове и зеленчуци, наспивате се и тренирате често, ще сте здрави и ще имате сияйна кожа. Ако се чудите кои храни да избягвате, за да запазите младия вид на кожата си, консултирайте се с нашия списък.

Макиато и лате
Средно долче лате с канела звучи като добър старт на деня, нали? Помислете пак. То съдържа 40 грама захар. А как ви се струва едно следобедно фрапучино? С неговите цели 85 грама захар, направо си търсите преждевременното състаряване. Този навик също насърчава т. нар. крайни продукти на напредналата гликация, които водят до увреждане на колагена и еластина – протеините, които поддържат кожата млада и стегната. Крайните продукти на напредналата гликация са нещо нормално, но се превръщат в проблем, когато приемът на захар се повиши значително, което предразполага тялото към оксидативен стрес и възпаление. Тогава свободните радикали са надвишили защитните антиоксиданти. Този процес може да създаде още повече крайни продукти на напредналата гликация – порочен кръг за кожата. Когато си поръчвате лате другия път, помислете за вредата, която може то да нанесе на кожата ви.

Червено месо
Крайните продукти на напредналата гликация съществуват и в храната. Животинският протеин с високо съдържание на мазнини е огромен източник на крайни продукти на напредналата гликация и може да увеличи възпалението и оксидативния стрес, подобно на захарта. Най-много се съдържат в телешкото. Освен това, ако гриловате или пържете месото,това ще доведе до образуването на още повече крайни продукти на напредналата гликация. За да избегнете това, мариновайте месото в лимон или оцет преди да го изпечете или променете начина, по който го приготвяте, ако не можете да го спрете.

Супи, сосове и дресинги
Тези храни са тайни източници на захар. Това че една храна няма сладък вкус не означава, че не е нужно да проверите на етикета преди да купите. Дори тези, които изглеждат здравословни, могат да съдържат повече захар от шепа шоколад. За жалост, спирането на очевидните източници на захар като зърнени закуски е само част от решението. Следете за количеството захар във всяка храна,която купувате. Резултатите ще ви изненадат. По-високите нива на захар се асоциират с по-стар вид. Хроничното покачване на кръвната захар ощетява колагена и еластина, а това се отразява много лошо на кожата.

Пакетирани храни
Голямо количество крайни продукти на напредналата гликация идва също от консумацията на храни като крекери, чипс и бисквити. Употребата на съставки като масло, олио и/или сирене в хранителния продукт и сухата му топлинна обработка са перфектната рецепта за създаване на особено много крайни продукти на напредналата гликация. Честата консумация на преработени храни с транс мазнини, много захар, холестерол и сол може да ви причини много проблеми. Видът на кожата може да е отражение на риска от сърдечно-съдови заболявания, тъй като тези храни са изключително вредни за здравето. Пакетираната преработена храна може да се отрази зле на кръвната захар и кръвното налягане и да предизвика хронично възпаление и оксидативен стрес, така че направете си услуга и ги избягвайте.

Алкохол
Обикновено асоциираме алкохола със здравето на черния дроб, но изследванията показват, че той може да бъде пагубен и за деликатната ни кожа. Когато алкохолът се метаболизира, производството на свободни радикали се покачва. Това е проблем, защото може да доведе до оксидативно увреждане на кожата. По-малкото антиоксиданти, концентрирани в кожата, означава, че тя не е толкова добре защитена от UV лъчите. Така рискът от изгаряне е по-висок, а изгарянето преждевременно състарява кожата. Ако не искате да спирате да се наслаждавате на алкохолните напитки, можете да контраатакувате оксидантите с антиоксиданти. Яжте повече свежи плодове, салати и печени зеленчуци.

Масло и маргарин
Преди да намажете храната си с масло или маргарин трябва да знаете, че честата консумация на наситени мазнини се асоциира с повече бръчки. Всъщност ако трябва да направим сравнение, мазнините като маргарина съдържат най-много крайни продукти на напредналата гликация. Ако искате да предотвратите преждевременното стареене, избягвайте маслото.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1506161305', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
96 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
80 гледания
zazdraveto.bg