4 цветни храни, които ще предпазят очите ви

23.05.2018 г.
130 прочитания
0 коментара
Виж още
Кога да се тревожим при болки в гърдите
16.05.2018 г.
Искате ли да запазите зрението си в бъдеще? Можете да предпазите очите си от увреждане с антиоксиданти, които се срещат в тъмнозелените листни зеленчуци, жълтите чушки, тикви, сладки картофи и моркови. Забелязвате ли цветови модел? Последните изследвания показват, че консумирането на жълти, оранжеви и зелени зеленчуци може да помогне за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация, водеща причина за слепота. Разберете как всяка от тези храни подпомага здравето на очите.

Моркови

Морковите са известни със способността си да подобрят зрението. Оранжевият цвят на морковите се дължи на високото съдържание на бета-каротин, който се метаболизира във витамин А, вещество в морковите, което помага да се подобри зрението (особено нощното виждане). Имайте предвид, че по време на храносмилането се освобождават по-малко от 5% от бета-каротин в суровите моркови. Можете да подобрите освобождаването до почти половината чрез разбиване на каша, готвене и добавяне на олио.

Сладки картофи

Чудили ли сте се някога защо сладките картофи имат такъв цвят? Каротеноидите, намиращи се в оранжевите плодове и зеленчуци, са отговорни за пигмента им. Благодарение на тези каротеноидни антиоксиданти, срещащи се в храни като сладки картофи, моркови и тикви, ние можем да изчистим свободните радикали, да подобрим зрението и да подсилим имунната си система.

Спанак

За да подхраните очите си, следвайте примера на Попай! Спанакът (и много други зелени храни) е пълен с лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които предпазват ретината от дегенерация на макулата, която идва с възрастта. Установено е също, че лутеинът спомага за намаляване на риска от катаракта и свързаната с възрастта макулна дегенерация. Колкото по-тъмен е цветът, толкова по-голямо е съдържанието на лутеин. Не забравяйте, че мазнините повишават абсорбцията на лутеин, така че не забравяйте да сотирате спанака и други зелени в малко зехтин. Други зеленчуци от лутеин и зеаксантин включват кейл, ряпа, синап, тиква скуош, зелен грах и броколи.

Водорасли

Набавете си зеленините от морето! Свързаните с водораслите суперхрани като спирулина, хлорела и синьо-зелените водорасли имат хранителни вещества, които са полезни за очите. Подобно на повечето зелени растения, водораслите съдържат хлорофил. Хлорофилът наподобява структурата на съдържащия желязо хемоглобин в човешкото тяло и увеличава производството на кръвни клетки, подобрява оксигенацията, детоксикацията и циркулацията, като всичко това ви осигурява цялостно добро здраве и също така ви помага да защитите зрението си. Не е нужно да се гмуркате, за да намерите тези водни изкушения, защото те се предлагат често като прах, който можете да добавите към вода, сок или зелен чай. Децата не трябва да приемат повече от 1 грам, а бременните и кърмещите жени трябва да говорят с лекаря си, преди да ги включат в диетата си.
 

Свързани статии

Подобрете зрението си с тези лесни съвети
09.05.2017 г.
10 неща, които очите ви се опитват да ви кажат – Част 1
03.05.2018 г.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1533420453', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
8 навика полезни за женското сърце – Част 2
31.07.2018 г.
3 прочитания
По-малките чинии не ви помагат да ядете по-малко, когато сте гладни
31.07.2018 г.
2 прочитания
8 навика полезни за женското сърце – Част 1
30.07.2018 г.
28 прочитания
Захарта подобрява паметта при хора над 60
26.07.2018 г.
21 прочитания
Колко вино е прекалено много?
26.07.2018 г.
24 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
257 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
194 гледания
zazdraveto.bg