15 симптома на бъбречното заболяване

15.03.2018 г.
679 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Клетките ни стават контейнер за отпадъци, ако не изведем токсините от тялото
20.10.2016 г.
Гладът за определени храни може да е индикатор за по-сериозни проблеми
30.11.2017 г.


Когато знаете симптомите на хронично бъбречно заболяване, можете да получите нужното лечение. Симптомите на ХБЗ могат да бъдат леки. Някои хора нямат никакви симптоми - или не мислят, че имат. Ако имате един или повече от 15-те симптома по-долу или се притеснявате за проблеми с бъбреците, отидете на лекар за изследвания на кръвта и урината. Много от симптомите в този списък могат да бъдат причинени от други здравословни проблеми. Единственият начин да разберете причината за симптомите ви е да се обърнете към вашия лекар.

Бележка: Болката в долната част на гърба не е признак на бъбречно заболяване. Бъбреците ви са над кръста в задната част на тялото ви. Ако имате болка там, кажете на вашия лекар.

Умора – изморени сте през цялото време
Защо се случва:
Здравите бъбреци произвеждат хормон, наречен еритропоетин или ЕПО, който казва на тялото ви да произвежда червени кръвни клетки, носещи кислород. Когато бъбреците не са здрави, те правят по-малко ЕРО. С по-малко еритроцити, които да носят кислород, мускулите и мозъка се изморяват много бързо. Това е анемия и може да се лекува.

Студено ви е - когато на другите им е топло
Защо се случва:
Анемията може да ви накара да ви е студено, дори и в топла стая.

Затруднено дишане - след много малко усилия
Защо се случва:
Да не ви достига въздуха може да бъде свързано с бъбреците по два начина. Първо, в белите дробове може да се натрупа допълнителна течност. И второ, анемията (недостиг на червени кръвни клетки, носещи кислород) може да причини на тялото ви с недостиг на кислород.

Чувство на отпадналост, замайване или слабост
Защо се случва:
Анемията, свързана с бъбречна недостатъчност, означава, че мозъкът ви не получава достатъчно кислород. Това може да доведе до чувство на отпадналост, замайване или слабост.

Трудно ви е да мислите ясно
Защо се случва:
Анемията, свързана с бъбречна недостатъчност, означава, че мозъкът ви не получава достатъчно кислород. Това може да доведе до проблеми с паметта или проблеми с концентрацията.

Чувствате сърбеж
Защо се случва:
Бъбреците отстраняват отпадъците от кръвта. При бъбречна недостатъчност натрупването на отпадъци в кръвта ви може да предизвика силен сърбеж.

Подути ръце и стъпала
Защо се случва:
Ако бъбреците не отстранят допълнителните течности, които се натрупват в тялото ви, това причинява подуване на краката, глезените, стъпалата и/или ръцете.

Подуто или подпухнало лице
Защо се случва:
Ако бъбреците не отстранят допълнителните течности, които се натрупват в тялото ви, това причинява подуване на лицето.

Храната има вкус на метал
Защо се случва:
Натрупването на отпадъци в кръвта (наречено уремия) може да направи храната по-различна и да причини лош дъх. Може също така да забележите, че не ви се хапва месо или че губите тегло, защото просто не ви се яде.

Дъх на амоняк
Защо се случва:
Натрупването на отпадъци в кръвта (наречено уремия) може да предизвика лош дъх.

Разстроен стомах, гадене и повръщане
Защо се случва:
Силното натрупване на отпадъци в кръвта (уремия) може също да причини гадене и повръщане. Загубата на апетит може да доведе до загуба на тегло.

Ставате нощем, за да уринирате
Защо се случва:
Бъбреците произвеждат урина, така че при бъбречна недостатъчност, урината може да се промени. Как? Може да уринирате по-често, или в по-големи количества от обикновено, с бледа урина. Може да почувствате натиск или затруднено уриниране.

Пенеща се урина
Защо се случва:
При бъбречно заболяване урината може да се промени. Как? Урината може да бъде пенлива. Това може да доведе до наднормено количество протеин в урината.

Кафява, червена или лилава урина
Защо се случва:
При бъбречно заболяване урината може да се промени. Как? Може да уринирате по-рядко или в по-малки количества от обикновено с тъмна урина. Урината ви може да съдържа кръв.

Напрежение при уриниране
Защо се случва:
При бъбречно заболяване урината може да се промени. Как? Може да изпитвате напрежение при уриниране.

Може да използвате

РЕНОХЕЛП ® М
Подобрява функцията на бъбреците и отделителната система при заболявания и инфекции!
бъбреци, изследвания, Проблеми,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1547245305', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Артрит – кои храни да консумираме и кои да избягваме / част 1 /
11.01.2019 г.
163 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
09.01.2019 г.
214 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
08.12.2016 г.
305 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
03.11.2016 г.
270 гледания
zazdraveto.bg