„ПРАЗНИТЕ“ калории - бичът на идеалното тегло

07.04.2017 г.
208 прочитания
0 коментара
Свързани статии
Затлъстяването води до заболявания
24.07.2018 г.
Най-добрите начини да отслабнем бързо
09.10.2017 г.
Метаболизъм - 6 начина да горите калории, докато си почивате
09.05.2018 г.


Пазете се от "празни" калории, за да не пълнеете и да успеете да поддържате теглото си в норма, съветват специалистите по хранене. Не е необходимо да се налага пълна забрана на някои от храните, но трябва да се избягват „празните“ калории, които се съдържат в захарта, алкохола, тортите, сладките и мазни закуски, толкова вредни за елегантната фигура.

Ако ядем повече от нашите нужди, излишъкът се преобразува, съхранява се като мазнини и може да доведе до затлъстяване. По не напълно изяснени причини, може би генетични, някои хора трупат килограми по-лесно, отколкото други. Учените са установили гени, които вероятно допринасят за затлъстяването. Хормоните също могат да играят такава роля.
Да се яде прекалено много без достатъчна физическа активност - това са ключовите фактори за трупането на излишните килограми. Според някои теории, всеки има биологична точка за контрол на своето идеално тегло и организмът му регулира метаболизма, за да го поддържа, когато човек яде повече или по-малко. Тази теория може да бъде валидна, но изследванията показват, че човек може да регулира този биологичен контрол на друго ниво, ако се губи теглото постепенно и ако се повишава физическата активност.

Понякога, затлъстяването засяга цялото семейство. Но истината е, че родители, които ядат много, насърчават децата си да им подражават. Вярно е, че мастните клетки се установяват по време на детството и остават до края на живота на човека. Те могат да растат или да намаляват според необходимостта на организма от разерви от мазнини, но броят им остава същият. Ето защо при едно дете с наднормено тегло е по-вероятно да се натрупат повече мазнини в зряла възраст, отколкото при човек, който е бил слаб като дете.

С възрастта метаболизмът ни се забавя и някои хора напълняват. Човек става също така по-малко активен. И в двата случая нуждата от калории намалява и трябва да се намали приемът на калории от храната.
Най-голямото предизвикателство не е само да се намали теглото, но и да се задържи. Повечето хора, които се подлагат на диета, възвръщат загубеното тегло в следващите от 1 до 5 години. Загубата на тегло е най-добрата награда. Постепенно докато отслабвате, желанието за мазни и сладки храни ще намалее. Затова трябва да се възползваме от този период и това да помогне на организма ни вбъдеще да не нарушава вече наученото в процеса на прилагането на една разумна диета, съчетана с достатъчно физическа активност.

Източник: Превод и редакция: София Стойчева

Виж още

Как да имаме красиви и здрави кожа, нокти и коса?
06.04.2017 г.
Здравето отвътре личи и отвън. Едва ли има човек, който да не е чувал тази фраза, която е абсолютно вярва. Често пъти, различни заболявания влияят именно на външния вид. Ноктите стават меки и се чупят, косата става слаба или оредява, а по кожата се появяват обриви или пигментни петна.
4 ХИТРИНИ, С КОИТО ДА НАДВИЕМ ПРОЛЕТНИТЕ АЛЕРГИИ
05.04.2017 г.
Освен традиционните методи за лечение и задължителната консултация с лекар, ви предлагаме няколко алтернативни метода, които ще ви помогнат да постигнете надмощие в борбата с алергиите
ТОКСИНИТЕ, НАТРУПАНИ ПРЕЗ ЗИМАТА, РАЗБОЛЯВАТ ОРГАНИЗМА ПРЕЗ ПРОЛЕТТА
29.03.2017 г.
Температурни промени, които са характерни за пролетта, подлагат организма на сурово изпитание и по този начин той става по-малко устойчив на вирусите. Освен това, тъй като зимният период не благоприятства очистването от токсините, а дори напротив, организмът е претоварен и работи при ниски обороти.
 
диета, наднормено тегло, калории, метаболизъм, излишни килограми,

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай
"; if ($(selector).find(".attachment").length>=12) { swal('Максималният брой на снимки е достигнат', '', 'error'); } else { $(selector).append(imageTemplate); } } $(function () { $('#upload_images').uploadifive({ 'auto': true, 'buttonClass': 'btn btn-red', 'buttonText': 'Добави снимки', 'queueID': 'add-images-queue', 'removeCompleted': true, 'formData': { 'timestamp': '1552581542', 'uploadAs': 'addComment', 'selector': '.photos.sortable' }, 'uploadScript': '/page/upload', 'onUploadComplete': function (file, data) { eval(data); } }); });
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
Джинджифилът - здравословното чудо на света
14.01.2019 г.
1502 прочитания
Проблемите с бъбреците се обострят през зимата
10.01.2019 г.
299 прочитания

Последни с видео

Ябълката и зеленият чай - в топ листата на най-полезните за здравето
358 гледания
Мийте яйцата преди употреба при съмнение за салмонела
320 гледания
zazdraveto.bg