Зимата увеличава рисковете за сърцето, но останете активни, въпреки температурите

16.01.2018 г.
126 прочитания
0 коментара
Човек не бива да се отказва от удоволствията, характерни за зимния сезон, дори, ако има проблеми със сърцето. Разбира се, само, ако тези занимания са съобразени със здравословното му състояние. Диагнозата предсърдно мъждене например, не означава непременно, че се налага затваряне вкъщи и пълен покой. Все още можете да прекарвате времето си на открито и да се занимавате със зимни дейности. Просто, трябва да се знае какви са рисковете за сърцето през зимата и да се спазват някои съвети, както и указанията на лекуващия лекар.
Студеното време може да свие артериите, което намалява притока на кръв към сърцето и увеличава стреса за сърцето чрез повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Облечете се с няколко дрехи, за да останете на топло по време на зимните дейности. Сваляйте ги една по една, когато се затоплите, за да избегнете изпотяването, което може да ви охлади. При изключително ниски температури обаче, останете на закрито.
Вдишаният студен въздух може да причини болка в гърдите при някои хора. Ако това се случи с Вас, използвайте шал, за да затоплите въздуха, който дишате.
Интензивните усилия за отстраняване на снега и зимните развлечения (като ски) могат да окажат силен натиск върху сърцето, особено при студено време. Консултирайте се с Вашия лекар, преди да започнете нова зимна активност и я практикувайте с постепенно натоварване.
Зимното затваряне у дома може да доведе до наддаване на тегло, лошо хранене и липса на физическа активност, което е вредно за сърцето. Стремете се към физическа активност всеки ден. За предпочитане е да се консумират по-здравословни храни като плодове и зеленчуци, отколкото "комфортни храни" като сирене, бисквити и шоколад.
Зимата е сезонът на грипа, а грипът увеличава риска от инфаркт. Консултирайте се с Вашия лекар за грипната ваксина и мийте често ръцете си, за да намалите риска от заболяване.
И все пак, човек трябва да остане активен през зимата, въпреки температурите и сърдечните рискове. Физическата активност спомага за подобряване на здравето на сърцето и здравето на целия организъм. Преди да повишите нивото на активност, първо се консултирайте с Вашия лекар, за да определите кое натоварване е безопасно за Вас.
Опитайте нови зимни дейности. 
Източник: Превод и редакция: София Стойчева, източник - сайт "Canoë Santé" .

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай