Здрави и бели зъби - малки хитрини!Много храни оцветяват зъбите, те пожълтяват или се увреждат. Има обаче начини да запазим зъбите си по-здрави и по-бели, спазвайки някои съвети.

Лимони 
Освен че е много полезен за здравето, лимонът е един от начините зъбите ни да останат бели. Лимонената киселина помага в борбата против зъбния камък, т.е. срещу натрупването на плака, която отчасти е отговорна за пожълтяването на зъбите. Освен това, плаката може да стане причина за зъбен кариес, за болести на венците като гингивит или пародонтит, както и за лош дъх.
  • Как да се използва лимонът? Намажете деликатно зъбите си с малко сок от току-що изцеден лимон, после изплакнете обилно. Важно е операцията да не се повтаря повече от един път седмично, тъй като, освен че съдейства за премахване на зъбния камък и плаката, лимонената киселина може също така да наруши емайла на зъбите.
Содата бикарбона
Содата бикарбонат също често се препоръчва за избелване на зъбите. Тя има леки абразивни свойства, които намаляват плаката и изглаждат зъбния емайл. Содата също така има свойството за предпазва от образуването на кариес.
  • Как се използва? Поставете един път седмично малко сода бикарбонат върху четката за зъби, вместо пастата. Трябва да се внимава да не се използва много често този метод, тъй като содата също може да отслаби емайла.
Етерично масло
Като допълнение към лечение на възпалените венци, за афти, абсцеси и лош дъх етеричното масло от чаено дърво помага за почистване на устата и зъбите. Неговите антибактериални и противогъбични свойства превръщат маслото в отлично орално антисептично средство. Етеричното масло от чаено дърво съдържа и активни съставки, които помагат за избелване на зъбите.
  • Как се използва? Прави се гаргара с половин чаша вода, в която са разтворени няколко капки масло от чаено дърво. Капка от това масло може да се постави с памучен тампон директно върху афтата – един път на ден, докато тя изчезне. Капка от маслото може да се постави и директно върху четката за зъби и да се четкат деликатно зъбите най-много един път седмично, за да не се наруши емайлът.
!!! При някои хора това масло може да предизвика дразнене, затова преди да се използва, може да се направи тест върху кожата. Впрочем употребата на това масло не се препоръчва за бременни жени и деца.

Ябълки
Ако се хапне ябълка в края на храненето, това предизвиква обилно отделяне на слюнка, което помага в борбата срещу киселинността и срещу бактериите, които са част от флората на устната кухина. Ябълката почиства устата и ограничава възможността от образуването на кариеси.      Дъвченето масажира венците - едно ефикасно средство срещу възпалението им. Ако сте на работа и нямате възможност да четкате зъбите си на обяд, препоръчва се да изядете една ябълка. Това, разбира се, не заменя четкането на зъбите.

За да са здрави зъбите трябва да се поддържа оптимална хигиена в устата. Едно четкане на зъбите дава възможност да се премахне зъбната плака, която вчастност е отговорна за оцветяването на зъбите и така се намалява рискът от появата на кариеси. Препоръчва се да се четкат зъбите 2-3 пъти на ден, по-добре след всяко хранене в продължение на 3 минути. За предпочитане е също така да се използва гъвкава или средно гъвката четка, тъй като твърдата рискува да повреди венците и да провокира оголване на зъбите.
Препоръчва се също така четкането на венците да става към зъбите, а не обратно или хоризонтално. Не забравяйте да използвате ежедневно и конци за зъби.
 
Зъбният емайл е леко порест, т.е. има малки пукнатини, в които фините частици на определени храни могат да проникнат. Именно поради тази причина зъбите бързо се оцветяват след консумацията на боровинки или вино, например.
Всички храни или напитки, които имат цвят, е възможно да оцветят зъбите, затова се препоръчва да бъдат избягвани или да си изчеткват зъбите веднага след ядене. Да се избягват също киселите храни и продуктите на базата на рафинирани захари, които отслабват емайла и увеличават порьозността му.
    
Източник: Превод и редакция: София Стойчева, източник:passeportsante

Виж още

Наздраве
"Синдром на празнично сърце". Алкохолът – какво, колко, как и вредата от махмурлука
29.12.2016 г.
Часове преди Новогодишната нощ, със сигурност не са много хората, които се замислят за това как да приемат алкохол, така че това да не доведе до лошо напиване, неловки ситуации и неприятни последици.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай