Запознайте се със симптомите на мозъчния тумор

20.12.2017 г.
354 прочитания
0 коментара
Научете рисковите фактори и симптомите на мозъчните тумори, за да останете в безопасност.

Мозъчният тумор може да доведе до сериозни и необратими последствия. Затова е важно да сме запознати с рисковите фактори и симптоми. Колкото по-рано бъде поставена диагнозата, толкова по-високи са шансовете за успешно лечение. Съществуват два типа мозъчен тумор. Първичен мозъчен тумор е този, който произхожда от мозъка и не всички първични мозъчни тумори са ракови; доброкачествените тумори не са агресивни и обикновено не се разпространяват в околните тъкани, въпреки че те могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи.

Никой не знае какво точно предизвиква мозъчен тумор, но има няколко познати рискови фактори, посочени от учените. Дори и младите и здрави хора не са застраховани от мозъчен тумор, затова е важно да сте запознати с тези фактори, както и със симптомите на мозъчния тумор. Ако интуицията ви подсказва, че нещо не е наред, непременно говорете с личния си лекар и се изследвайте преди да е прекалено късно. Колкото и невинни да ви се струват симптомите, по-добре е да се консултирате с доктор, който да установи източника на проблема и да вземе навременни мерки.

Рисковите фактори на мозъчния тумор

1. Възрастта ви. Колкото повече напредват годините ви, толкова повече се увеличава рискът от мозъчен тумор.

2. Излагане на радиация. Хората, които са били изложени на вид радиация, наречена йонизиращо лъчение, имат повишен риск от мозъчни тумори. Примерите за йонизиращо лъчение включват лъчева терапия, използвана за лечение на рак и излагане на радиация, причинено от атомни бомби. Важно е, че по-често срещаните форми на радиация, като например електромагнитни полета от електропроводи и радиочестотно излъчване от клетъчни телефони и микровълнови печки, не е доказано да имат връзка с мозъчните тумори.

3. Случаи на мозъчен тумор в семейството. Малка част от случаите на мозъчни тумори се появяват при хора, в чието семейство е имало мозъчни тумори или генетични синдроми, които увеличават риска от мозъчен тумор.

4. Хормонална терапия. Този вид терапия може да промени поведението на определен тип мозъчен тумор, наречен менингиом.

Симптоми на мозъчния тумор

1. Главоболие, което е ново или разично и по-силно от обикновено

2. Слабост или скованост в лицето, ръката или крака

3. Затруднения в говора

4. Проблеми със зрението и слуха

5. Припадък при лице без предишни случаи на припадъци

6. Замаяност и дисбаланс

7. Объркване или сериозни промени в личността и поведението

8. Промени в паметта

9. Усещане за задаваща се болест и/или силно изтощение

Виж още

През зимата обърнете особено внимание на сърцето
13.12.2017 г.
Зимният сезон със студеното си неблагоприятно време може да утежни работата на сърцето ви,особено ако страдате от сърдечно-съдово заболяване. За да избегнете опасностите и да запазите здравето си, трябва да разберете защо студеното време се отразява така негативно на сърцето ви.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай