Заболяванията на стомаха и дебелото черво са скрити!


Д-р Ирина Лазаревска - специалист гастроентеролог : "Ранната диагностика спасява живота."


Коментира  - Д-р Ирина Лазаревска


За диагностика на гастроентерологично заболяване в кабинета провеждаме редица кръвни изследвания в комбинация с биохимични показатели и изследване на урина. При проблеми в горната част на стомаха задължително провеждаме горно ендоскопско изследване – фиброгастроскопия с последваща биопсия, полипектомия или ендоскопско кръвоспиране в зависимост от патологията.  Използваме най-висококачествена ендоскопска апаратура. Уточняването на проблемите в долната част на гастроинтестиналния тракт е чрез фиброколоноскопия. Когато пациентът откаже ендоскопско изследване, прибягваме към рентген и скенер.

През последната година особен интерес за нас представляват диагнозата и лечението на упорития горно- и долнодиспептичен синдром - т.е. гадене, киселини, упорити повръщания, болков синдром, диариен проблем или обстипатио (запек), неповлияващ се от лечение вкъщи. Отключващ фактор за тези проблеми най-често се оказва приемът на пикантна и пържена храна
или пък след консумация на алкохол.
Възможните причини за подобен синдром започват от ГЕРБ, хроничен обострен гастрит, язва на стомаха и ред други заболявания, както и туморни образувания.Причината може да е и в друг орган.

През летния период потокът от пациенти се засили осезаемо.Предимно идват пациенти с хронични проблеми, които се обострят в този сезон. Особен интерес представлява упоритият диариен синдром, при който е затруднена диагностиката и най-често погрешно се приема за вирусен проблем. След неповлияване от лечение в инфекциозно отделение обикновено такива пациенти попадат при нас.Оказват се с хронично възпалително чревно заболяване (ХУХК или болест на Крон), където подходът за лечение е коренно различен. Това е заболяване за цял живот.

Особено важно е след навършването на 50 години хората да провеждат
профилактични кръвни изследвания и ендоскопска диагностика поне веднъж
на 5 години, ако няма налице тревожни симптоми. Туморните заболявания на долния гастроинтестинален тракт заемат второ място по абсолютен брой туморни образувания при жените след рак на гърдата и първо място при мъжете. Заболяванията от нашата област обикновено протичат скрито и незабележимо, т.е. когато има изразена симптоматика, пациентите вече са в напреднал стадий на заболяването. Ранната диагностика спасява живота.

Хората трябва да обръщат повече внимание на проблеми като незначителна болка в горния етаж на корема, периодично гадене и киселини, придружени с болков синдром, или пък когато забележат необичайни признаци като кръв и слуз при изхождане. Свалянето на теглото за кратък период от време и появата на анемия вече се смятат за тревожни симптоми.
 

 
Източник: Д-р Ирина Лазаревска (www.credoweb.bg)

Виж още


Коментари: 4
 • Popai moryca
  02.03.2020 г., 19:29 ч.
  1     0

  Yzte spanac,pravete fitnes,b.r.z secs i .este silni,cato 4erni maim.m.ni...

 • Петрана
  13.10.2019 г., 10:26 ч.
  9     0

  Освен ядене и фитнес ТРЯБВА...,а преди или след фитнеса...и НЕЩО друго ТРЯБВА ....РАЗБИРАТЕ МЕ НАЛИ .....  

 • Анонимен
  07.10.2019 г., 09:56 ч.
  9     1

  Вредна храна може да бъде , само отровата . Д-р Лазаревска е права , важен е начина по който се храним и живеем .

 • Анонимен
  04.10.2019 г., 15:55 ч.
  10     1

  Много гастро-лекари станахте. А какво лекувате е под въпрос .

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай