ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – ПРИРОДНИЯТ ЛЕК СРЕЩУ БОЛКИ В СТАВИТЕ И ДЕГЕНЕРАТИВНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

09.12.2016 г.
311 прочитания
0 коментара
От дегенеративни заболявания на ставите страда половината от населението над 40 г. Някои от групата на ревматичните болести са автоимунни и възникват при нарушен отговор на имунната система срещу определени антигени с последващо разпространение върху тъканните структури. Последиците са възпалителни реакции, при които се разрушават съответните структури. Трябва да се овладеят появилите се при възпалителния процес медиатори и токсични вещества, както и да се осигурят вещества с регенериращи свойства.
Затова в последните десетилетия се разработиха нови съвременни продукти, ефективни срещу болките в ставите които дълготрайно подобряват функциите им. Именно тук от решаващо значение се явяват препаратите, съдържащи специални хранителни вещества, с цел предотвратяване на възпалението и забавяне на деструктивните процеси в ставния апарат. Такива са препаратите, които имат в състава си екстракт от Новозеландска зеленоуста мида. Тази мида е известна като ЗЕЛЕНОУСТА МИДА /GREEN LIPPED MUSSEL/ – наречена така поради специфичната зелена лента по ръба на нейната черупка. Лечебният ефект на екстрактите от Новозеландска зеленоуста мида се дължи предимно на съдържащите се в нея глюкозамингликани (GAG) и собствени омега 3 мастни киселини. Многобройни изследвания доказват противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини. Те допълват медикаментозната терапия и оказват положително влияние върху хода на заболяването. Екстрактът от зеленоусти миди съдържа липиди в съотношение, повлияващо благоприятно хода на възпалителния процес. Освен омега-3 мастни киселини, които спадат към циклооксигеназните инхибитори, мидите съдържат висок процент гликозаминогликани /GAG/, които се свързват ковалентно с протеини и образуват протеогликани /PG/. Гликозаминогликаните и протеогликаните са основните съставни елементи на органичната субстанция на хрущялната тъкан. Естествените GAG в екстракта от зеленоусти миди спомагат за по-доброто структурно ремоделиране (образуване на протеогликани) на засегнатите стави.
Глюкозамингликаните в зеленоустите миди трябва да се приемат орално, за да допринесат за подобряване образуването на протеогликани в засегнатите стави.
Проведени изследвания устновяват кои съставки в Зеленоустата мида имат силен противовъзпалителен и успокояващ болката ефект. Освен глюкозаминогликаните (подпомагат регенерирането на повредения ставен хрущял, докато запазват еластичността) и омега -3 мастната киселина (с изразени противовъзпалителни свойства), това е липринол - друга форма на мастна киселина, която намалява възпалителните процеси в ставите, както и антиоксидантите.
Зеленоустата мида е много богата на натурални антиоксиданти.
Така един естествен натурален продукт съдейства ефективно както за превенция на дегенеративните хронични заболявания, така и срещу болките в ставите и за оздравителните процеси при настъпили увреждания на стави, хрущяли, сухожилия и съединителни тъкани.
От дегенеративни заболявания на ставите страда половината от населението над 40 г. Някои от групата на ревматичните болести са автоимунни и възникват при нарушен отговор на имунната система срещу определени антигени с последващо разпространение върху тъканните структури. Последиците са възпалителни реакции, при които се разрушават съответните структури. Трябва да се овладеят появилите се при възпалителния процес медиатори и токсични вещества, както и да се осигурят вещества с регенериращи свойства.
Затова в последните десетилетия се разработиха нови съвременни продукти, ефективни срещу болките в ставите като дълготрайно подобряват функциите им. Именно тук от решаващо значение се явяват препаратите, съдържащи специални хранителни вещества, с цел предотвратяване на възпалението и забавяне на деструктивните процеси в ставния апарат. Такива са препаратите, които имат в състава си екстракт от Новозеландска зеленоуста мида. Тази мида е известна като ЗЕЛЕНОУСТА МИДА /GREEN LIPPED MUSSEL/ – наречена така поради специфичната зелена лента по ръба на нейната черупка. Лечебният ефект на екстрактите от Новозеландска зеленоуста мида се дължи предимно на съдържащите се в нея глюкозамингликани (GAG) и собствени омега 3 мастни киселини. Многобройни изследвания доказват противовъзпалителното действие на омега-3 мастните киселини. Те допълват медикаментозната терапия и оказват положително влияние върху хода на заболяването. Екстрактът от зеленоусти миди съдържа липиди в съотношение, повлияващо благоприятно хода на възпалителния процес. Освен омега-3 мастни киселини, които спадат към циклооксигеназните инхибитори, мидите съдържат висок процент гликозаминогликани /GAG/, които се свързват ковалентно с протеини и образуват протеогликани /PG/. Гликозаминогликаните и протеогликаните са основните съставни елементи на органичната субстанция на хрущялната тъкан. Естествените GAG в екстракта от зеленоусти миди спомагат за по-доброто структурно ремоделиране (образуване на протеогликани) на засегнатите стави.
Глюкозамингликаните в зеленоустите миди трябва да се приемат орално, за да допринесат за подобряване образуването на протеогликани в засегнатите стави.
Проведени изследвания устновяват кои съставки в Зеленоустата мида имат силен противовъзпалителен и успокояващ болката ефект. Освен глюкозаминогликаните (подпомагат регенерирането на повредения ставен хрущял, докато запазват еластичността) и омега -3 мастната киселина (с изразени противовъзпалителни свойства), това е липринол - друга форма на мастна киселина, която намалява възпалителните процеси в ставите, както и антиоксидантите.
Зеленоустата мида е много богата на натурални антиоксиданти.
Така един естествен натурален продукт съдейства ефективно както за превенция на дегенеративните хронични заболявания, така и срещу болките в ставите и за оздравителните процеси при настъпили увреждания на стави, хрущяли, сухожилия и съединителни тъкани.


 
Източник: Написа София Стойчева

Виж още

Червено вино срещу поликистозните яйчници
Червено вино срещу поликистозните яйчници
04.11.2016 г.
аша червено вино на ден може да осигури защита на жените срещу често срещан хормонален проблем, който затруднява зачеването, предаде  БТА, като се позова на публикация във в. "Дейли експрес". В нея е цитирано американско изследване. 
Шоколад | Проучване | Здраве | Полезен | Сърце | Какао | Здравословно | Флаваноли | Кръвна захар | Щастие |
Черният шоколад помага за здраво сърце
За безбройните си почитатели шоколадът е не само лакомство, но и стил на живот. Наскоро още едно проучване потвърди, че освен вкусен, черният шоколад е и полезен за здравето ни. Изследователски екип от Университета „Браун“ в САЩ даде поредното доказателство, че съставките, които се съдържат в какаото, са полезни за сърдечносъдовата система.  

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай