Йога не е спорт. Тя е начин на мислене и живот


 

Как да постигнем здрав дух и здраво тяло?Йога (Раджа йога) представлява система от асани (пози) и дихателни упражнения (пранаяма), които спомагат за трениране на тялото, но работят и върху духа и ума на човека. Йога не е поредица от упражнения, тя е много повече. Позите по естествен път въздействат и оздравяват пряко и косвено всички органи и системи на човешкото тяло. Йога включва и философски принципи, което превръща тази система в начин на живот.
 

Йогата не е състезание!


Йога няма състезателен характер. В спорта като цяло се работи за спортни постижения, медали, титли и рекорди, докато йога е неизменно ориентирана към масово практикуване за здраве и благоденствие. Това, че тя няма състезателен характер е един от аспектите, по които се различава от спорта. В йога не се търсят постижения за време, сила, издържливост. Целта е психическо и физическо укрепване на тялото, а от друга страна хармонизиране на човешкия организъм и духовно осъзнаване, съчетано с израстване и развитие на едно по-високо душевно ниво.
 
Практикува се според физическите възможности, способности и особености на практикуващия. Изискване, което се поставя при практиките е изпълнението на асаните да се прави без физическо пренапрежение и пренатоварване на отделните мускулни групи и стави, без изпотяване.  Като основната цел е цялостно енергизиране на организма, освобождаване от стреса, отваряне на чакрите и прочистване на енергийните канали за безпрепятствено протичане на жизнената енергия.
 
Изискването към практикуващия е по-скоро за постоянство и редовност в изпълненията на практиките, което довежда до желаните резултати - поддържане на духа и тялото в добра психическа и физическа форма. Практиките по йога са неделимо свързани с ефекта и въздействието на асаните и дихателните практики върху човешкото тяло и търсеният краен резултат от практиките е здраве.
 

Стресът и нервите - основата на съвременните заболявания


Вече не е тайна за никого, че огромен процент от заболяванията на съвременната човешка цивилизация е на база стрес, нервно и психическо пренапрежение. Съвременният човек живее отделен от природата, дори в много случаи във война с нея и заедно с това е загубил връзката си със собственото си тяло и дух, със собствения си „Аз”.
 
С практикуване на йога целта е пълно вникване във вътрешния свят на човека и спиране (макар и за кратко) на мисловния поток, концентриране във вътрешния „Аз”, с цел докосване до собствената природа, концентриране върху истинската същност, откриване и осъзнаване на индивидуалните стойност и капацитет и тяхното развитие и реализация.
 
За разлика от много спортове, йога се препоръчва за всички възрастови групи хора, без ограничение по възраст, пол. Дори и хора с редица заболявания могат да я практикуват, разбира се след консултация с компетентен и опитен инструктор и прилагане на индивидуална програма. Като резултат те получават значително подобряване в здравословното си състояние.
 
В йога целта е постигане на добро физическо и психично здраве и добър тонус на организма като цяло.
Йога е философия, тя е начин на мислене и задълбочено изследване на вътрешния свят на човека, с цел неговото личностно и духовно израстване и издигане на по-високо ниво на съществуване и функциониране.

Виж още

12 полезни йога практики за защита срещу манипулация
12 полезни йога практики за защита срещу манипулация
03.11.2016 г.
В практикуването на йога всяка поза, даже и най-трудната, трябва да се изпълнява спокойно, с търпение и без усилие. Йогите не могат да бъдат манипулирани. Тялото и съзнанието им са в хармония. Струва си да се поучим от техните възгледи за живота. Те са формулирани като 12 природни закони, които можете да използвате, за да се предпазите от манипулиране.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай