ЯЖТЕ БРОКОЛИ, ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК

08.02.2017 г.
198 прочитания
0 коментара
Множество изследвания показват, че редовната консумация на зеленчуци от семейство кръстоцветни (броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле) може да предотврати появата на някои видове рак, като например рак на белите дробове, на яйчниците, на простатата, на бъбреците. Консумацията на броколи няколко пъти седмично би могла да снижи риска от рак на дебелото черво, на стомаха, на белите дробове, на простатата и дори на гърдата при жените в предменопауза.
Ново проучване е установило, че редовната консумация на броколи може да увеличи шансовете за оцеляване при болни от рак на пикочния мехур.
Епидемиологичните проучвания показват, че зеленчуците от семейство кръстоцветни, включително броколи, осигуряват по-голяма защита срещу много видове рак отколкото плодовете и зеленчуците.
Множество проучвания показват, че консумацията на 3 до 5 порции кръстоцветни на седмица осигурява значителна защита срещу рака.
Консумацията на броколи е полезна и в борбата срещу сърдечносъдовите заболявания. Дневната консумация на кръстоцветни води до по-ниска концентрация на хомоцистеин в кръвта, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания. При жени в менопауза, консумацията на броколи намалява риска от смърт, причинена от сърдечносъдово заболяване.
Доказано е, че консумацията на 5 или повече порции броколи на седмица (една порция = 125 мл варени броколи или 250 мл сурови броколи) при жени, значително намалява риска от смърт от сърдечносъдови заболявания в сравнение с тези, чиито прием на броколи е нисък.
Наблюдава се също намаляване на смъртността в резултат на сърдечносъдови заболявания при жени с висок прием на каемферол - флавоноид, който се съдържа предимно в броколи и чай. Множество епидемиологични проучвания са констатирали намаляване на риска от някои видове рак и сърдечносъдови заболявания при висок прием на каемферол.
За здравето на очите. Проучванията показват, че редовният прием на лутеин и зеаксантин намалява риска от дегенерация на макулата и от появата на катаракта, две тежки заболявания на очите. Тези два каротеноида, които изобилстват в броколито, се натрупват в макулата и в ретината на окото, защитавайки го по този начин от оксидативния стрес, който причинява уврежданията.
Проучване, проведено при възрастни жени, стига до извода, че консумацията на кръстоцветни забавя когнитивния упадък – нарушената концентрация, памет, мислене.
 
Източник: Превод и редакция: София Стойчева, източник:passeportsante.net

Виж още

Сърцето през зимата
Сърцето бие по-бързо през зимата, внимавайте в студа
31.01.2017 г.
През зима тялото трябва да мобилизира повече енергия, за да противодейства на ефектите на студа и да поддържа телесната температура. За това сърцето започва да бие по-бързо, консумацията на кислород се увеличава и кръвоносните съдовете се свиват, а това от своя страна спомага за образуването на кръвни съсиреци. Нещо повече, студът е и източник на дехидратация, което влияе на гъстотата на кръвта и се изискват повече усилия от сърцето, за да функционира.
 
Студът и минусовите температури не пречат на къпането в ледени води
Къпането в ледени води – здравословен стрес за организма
23.01.2017 г.
Зимата е прекрасно време за укрепване на имунитета и заздравяване на организма. Зимният сезон е не само, за да боледуваме, но най-вече да станем по-здрави. Едни от най-препоръчваните видове закаляване са обтриването със сняг и къпането в ледени води. Тези начини на закаляване тонизират и стимулират дейността на имунната и ендокринната система, активират обмяната на веществата. Човек се чувства по-бодър, по-свеж и радостен.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай