Връзката между недостига на сън и раковите заболявания

06.03.2018 г.
204 прочитания
0 коментара

Съществува ли връзка между недостига на сън и раковите заболяванияЛошият сън през нощта не просто ви кара да се чувствате зле на следващия ден, но и може да увеличи риска от заболявания, особено ако страдате от хронична липса на сън. Недостатъчният сън е свързан със затлъстяване, диабет, инсулт, сърдечни заболявания и рак.

Изследванията през последните години установяват връзка между липсата на сън и някои от най-разпространените видове рак: рак на гърдата, простатата и колоректалния тракт. В допълнение, изследванията показват, че хората, които имат сънна апнея, имат повишен риск от развитие на какъвто и да е вид рак.

Навсякъде по света броят на хората преживяващи някакво нарушение на съня е голям. Стресът, болестите, стареенето и лечението с медикаменти са основните виновници. Качественият сън обаче е от съществено значение за лечението, правилната имунна функция и психическото здраве, което означава, че е от изключително значение възрастните да получават 7-8 часа сън на нощ.
 

Какво сочат изследванията за различните видове рак?


Изследователите продължават да изучат какво се случва в тялото, лишено от сън, на биологично ниво, което да доведе до рак. Те са открили, че липсата на сън увеличава възпалението и нарушава нормалната имунна функция. И двете могат да стимулират развитието на рак. В допълнение, хормонът мелатонин, който се получава по време на сън, може да има антиоксидантни свойства, които помагат да се предотврати клетъчното увреждане.

Ето обобщения на скорошни изследвания, свързващи липсата на сън с рака:

Рак на простатата: Той засяга повече мъже от всеки друг вид рак. Изследване, публикувано в "Епидемиология на раковите заболявания, биомаркери и превенция", установява, че мъжете, страдащи от безсъние, могат да бъдат изложени на повишен риск от рак на простатата.
  • Учените са изследвали 2 102 мъже и са следвали 1 347 мъже в групата, които не са заспали лесно и/или са имали нарушен сън.
  • След около пет години 135 мъже са развили рак на простатата, като 26 от тях са имали агресивна форма на заболяването.
  • Изследователите установяват двоен риск от развитие на рак на простатата при мъже с безсъние.
Колоректален рак: Това е може би вторият най-разпространен рак, засягащ двата пола след рак на белите дробове. Недостатъчният сън може да доведе до развитие на колоректален рак, според проучване от 2010 г., публикувано в "Рак".
  • Изследователите изучават качеството на съня на 1240 души, на които им предстои колоноскопия.
  • 338 участници в проучването са диагностицирани с колоректален рак. Онези, които са диагностицирани, са по-склонни да имат по-малко от шест часа сън на нощ.
  • Изследователите изчисляват с 50% увеличен риск от колоректален рак при хора, които спят по-малко от шест часа на нощ.
Рак на гърдата: Изследване през 2012 г. показва, че жените могат да развият по-агресивен рак на гърдата, ако страдат от хронична липса на сън.
  • Изследователите разпитват 101 наскоро диагностицирани пациенти с рак на гърдата за средното количество сън, което са получавали две години преди диагностицирането.
  • Те установяват, че жените преминали менопаузата, които спят по-малко часове, имат по-голяма вероятност от рецидив на рака.
  • Проучването е първото, което предполага, че по-агресивните карциноми на гърдата са свързани с неадекватен сън.
 

Виж още

Ниските температури
Студът – рискове, хранене, алкохолът помага или вреди?
28.02.2018 г.


Студът през зимата крие рискове не само за хората с хронични заболявания, но и за здравите, които не се съобразяват с особеностите на снежното и студено време. Отговори на някои въпроси, свързани с рисковете през този сезон, дава интервюто, публикувано в електронния сайт на в. „Le Mond” на 26.02.2018 г с  Матилде Паскал - ръководител на научни проекти в отдел "Здравеопазване и опазване на околната среда" на Агенцията за обществено здраве във Франция.

 
Болки в ставите. Как да преборим артрита с джинджифил, куркума и омега-3
Да успокоим артрита и артритните състояния
27.02.2018 г.
Проблеми и болки в ставите. Артритни състояния. Какво лечение да предприемем при проблеми със ставите и ставният хрущял?  Джинджифил, куркума и омега 3 борят артрита!

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай