Високо кръвно налягане - 5 основни причини


Колко е опасно високото кръвно налягане?Високото кръвно налягане, известно още като хипертония, е резултат от много различни фактори и може да доведе до това сърцето ви да изпомпва кръвта в тялото с по-голямо усилие. Хипертонията може да доведе до сериозни здравни състояния като сърдечен удар или инсулт, така че е много важно да се поддържа здравословен начин на живот. Разгледайте тези пет причини, поради които може да имате високо кръвно налягане и да се срещнете с лекар.


Как се измерва и какво показва кръвното налягане?


Преди да разберете някои от причините за хипертония, трябва да се запознаете с основните неща. Може би сте забелязали, че на годишния си физически преглед, вашият лекар измерва кръвното ви налягане, като постави ръчен маншет върху вас, изпомпва въздуха в маншета и след това го освобождава. Нормалното кръвно налягане е 120/80 или по-малко (но не твърде ниско). Когато числата са по-високи от тези, вашият лекар може да иска да ви наблюдава или да направи допълнителни тестове. Първото число в четенето на кръвното налягане е систоличното число, което показва колко кръв притиска артериите ви докато сърцето ви бие. Вторият номер е диастоличното число, което показва колко кръв притиска вашите артерии между сърдечния ритъм. По-високите стойности показват, че кръвта не се изпомпва правилно и вместо това причинява стрес върху артериите, което може да доведе до опасни здравословни проблеми в бъдеще.
 

Кои са основните причини за високото кръвно налягане?

 

Стрес


Когато сте стресирани, хормоните ви могат да излязат от контрол, което от своя страна може да увеличи кръвното ви налягане. Ако сте стресирани за дълги периоди от време, кръвното ви налягане може да продължи да се издига и да утежнява сърцето ви. Стресът може да доведе до други лоши навици като преяждане и прекомерно пиене, което също може да повлияе отрицателно на кръвното налягане.

 

Солени храни


Солените храни са с високо съдържание на натрий, което може да ви накара да задържате вода. Когато тялото ви задържа вода, това може да постави натиск върху кръвоносните съдове, което от своя страна може да повиши кръвното ви налягане. Важно е да се поддържа здравословна и балансирана диета, която не съдържа много сол, за да се намали риска от хипертония. Докато да внимавате за солта в храната може да изглежда достатъчно лесно, не забравяйте, че преработените храни - особено супата в консерва - имат огромно количество скрит натрий, което е лошо за вашето тяло.

 

Заседнал начин на живот


Седенето през цялото време и липсата на достатъчно редовни физически упражнения може да причини цял куп здравословни проблеми - един от които е високото кръвно налягане. Когато тялото ви е заседнало, сърцето ви също е заседнало и не работи толкова ефективно, колкото е способно. Този страничен ефект ще намали ефективността на сърцето ви, което след това ще увеличи кръвното ви налягане. Мързеливият начин на живот може също да повлияе на артериите ви и да предизвика по-голямо натрупване на плака, което е рисков фактор за сърдечен удар и други заболявания.
 

Честа консумация на алкохол


Установено е, че умерената консумация на алкохол има ползи за здравето, но честото пиене, както и прекомерното пиене, оказват влияние върху централната нервна система и след това върху сърцето и кръвното налягане. Няколкото питиета наведнъж може да се увеличат кръвното налягане за известно време, но непрекъснатото пиене може да повлияе трайно и да повиши кръвното ви. Ако искате да пиете алкохол от време на време или дори няколко пъти седмично, не забравяйте да следвате стандартните указания за здравословна консумация на алкохола: едно питие при жените на ден и две питиета при мъжете на ден. Едно питие се счита за 12 унции бира, пет унции вино или една и половина унция твърд алкохол.

 

Казване на килограми


Стресът, безсънието, лошото хранене, прекомерното пиене и липсата на физически упражнения са само няколко фактора, които могат да допринесат за повишаване на теглото и хипертония. Когато сте с наднормено тегло или със затлъстяване, сърцето ви трябва да работи по-усилено и следователно кръвното налягане най-вероятно ще се увеличи до нездравословно ниво. Вземете теглото си под контрол, като ядете балансирани ястия и се занимавате с физическа активност. Ако номера на кантара падне, същото вероятно ще се случи и с кръвното ви налягане.

 

Други потенциални причини


Тези пет фактора не са единствените причини за високо кръвно налягане. Други потенциални причини включват, но не се ограничават до тютюнопушене, фамилна анамнеза за хипертония, неправилна диета, сънна апнея, раса, пол и възраст. Важно е да посещавате вашия лекар ежегодно, за да може да продължи да наблюдава кръвното ви налягане. Ако смятате, че може да имате хипертония, е важно да споделите тези опасения с вашия лекар, за да можете да започнете лечение, ако е необходимо.
 
Източник: http://zazdraveto.bg/

Виж още

9 причини да не получавате достатъчно сън – Част 1
27.03.2018 г.
Прочетете, за да научите повече за деветте фактора, които биха могли да се намесят в способността ви да получите добър сън и вижте нашите съвети, за да се справите с тези навици за нула време

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай