Високият прием на сол е свързан с ранната смърт

26.06.2018 г.
115 прочитания
0 коментара
Известно е, че консумацията на храни с високо съдържание на сол допринася за високото кръвно налягане, но дали линейната връзка се простира до повишен риск от сърдечносъдови заболявания и смърт? Последните кохортни проучвания оспорват тези взаимоотношения, но ново проучване, публикувано в Международния журнал по епидемиология от изследователи от Бригамската женска болница и техните колеги, използващо множество измервания, потвърждава това твърдение. Проучването показва, че неточен начин за оценка на приема на натрий може да е причина  да се отчетат парадоксалните открития на другите изследвания.

"Натрият е известен с това, че е трудно да се измери", казва Нанси Кук, биостатистик в Катедрата по медицина в Бригамската женска болница. "Натрият е скрит - често не знаете колко от него ядете, което прави трудно да се прецени колко е консумирал човек от въпросник за диетата му. Екскретите от натрий са най-добрата мярка, но има много начини за събирането им. В нашата работа ние използвахме няколко мерки, за да получим по-точна картина."

Приемът на натрий може да бъде измерен, като се използва точков тест, за да се определи колко сол се екскретира в пробата от урина на човек. Нивата на натрий в урината обаче могат да се променят през целия ден, така че точната мярка за приема на натрий в даден ден изисква пълна 24-часова проба. Освен това консумацията на натрий може да се променя от ден на ден, което означава, че най-добрият начин да получите пълна картина на приема на натрий е да вземате проби от няколко дни.

Докато в предходни проучвания са използвани точкови проби и формулата на Кавазаки, екипът оценява приемът на натрий по много начини, включително приблизителни оценки, базирани на тази формула, както и такива, които се основават на златния стандартен метод, който използва средната стойност на многократни, последователни проби урина. Те оценяват резултатите на участниците в Проучванията за превенция на хипертонията, включващи близо 3 000 пациенти с хипертония.

Златният стандарт показва директна линейна връзка между повишения прием на натрий и повишения риск от смърт. Екипът установява, че формулата на Кавазаки показва J-образна крива, което би означавало, че както ниските нива, така и високите нива на консумация на натрий са свързани с повишена смъртност.

"Нашите открития сочат, че неточното измерване на приема на натрий може да бъде важен фактор за парадоксалните констатации в J-образна крива, съобщени в някои кохортни проучвания. Епидемиологичните изследвания не трябва да свързват здравните резултати с ненадеждни оценки на приема на натрий ", пишат авторите.

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай