Вагинална сухота – запознайте се с проблема

Какво е важно да знаем за проблема вагинална сухота?

Винаги се е отделяло по-голямо внимание от специалистите на превенцията, диагностиката и лечението на онкологичните заболявания на женския полов тракт (рак на маточната шийка, рак на яйчниците, рак на ендометриума), на патологиите които причиняват неприятно вагинално течение и дискомфорт, като гъбични инфекции, бактериална вагиноза, хламидиазна инфекция и други разпространени заболявания като миоми и полипи на матката, поликистоза на яйчниците.
Влагалищната или вагиналната сухота е често срещано състояние на което не се обръща достатъчно внимание. Предполага се че около 40% от жените на възраст над 55 години страдат от него. Вагиналната сухотата е състояние при което е намалено количество на естествено физиологично овлажняване на влагалището.
Симптомите на вагиналната сухота са дискомфорт и сърбеж. Жените, които страдат от влагалищна сухота усещат затруднения при сексуален контакт, изпитват болка при проникване, а когато влагалищната сухота не се лекува и продължи дълго време може да се превърне в сериозен проблем. Той  може да намали сексуалното желание на жената и да навреди на половия й живот. За да не се стига до там е важно при вагинална сухота жените да потърсят помощ от лекар специалист.

Какво причинява вагиналната сухота?

Вагиналната сухота е най-разпространена при жени с хормонални промени. Естрогенът е половия хормон, който се „грижи“ за овлажняването на влагалището и при неговото понижаване се появява неприятната сухота. Понижаването на естрогена е характерно за различни етапи от живота на жената – при бременност, раждане, кърмене, по време на менопауза и след нея (постменопауза), но това не означава че вагиналната сухота се появява само тогава.
Друг причинител на влагалищна сухота може да е хормоналната терапия. Такива са приема на орални контрацептиви, хормоналната терапия при жени с рак на гърдата или друг вид хормонално лечение (например при миоми и др.). Приемът на такъв тип медикаменти превежда жената към „изкуствена“ менопауза, намалявайки количеството естроген. При лечение с медикаменти, които понижават либидото също може да се появи вагинална сухота. Това е известно за някои антидепресанти. Влагалищната сухота може да се дължи и на някои видове вагинити.
Друг фактор при който може да се появи е липсата на любовна игра преди сексуалния контакт. Ако жената не е достатъчно възбудена то тя физически не е готова за проникване. В такива случаи е препоръчително да се ползват лубриканти.

Диагностика и лечение на вагинална сухота

При симптоми на вагинална сухота трябва да посетите своя акушер-гинеколог. Лечението, което ще препоръча лекаря зависи от причината за вагиналната сухота. Най-разпространеното лечение на влагалищната сухота, която се дължи на хормонални промени са различните лубриканти. Най-успешно я лекуват лубрикантите с удължено действие и на водна основа, които се продават в аптеките. Друг тип лубриканти са тези на маслена основа, които не са толкова подходящи, защото са предпоставка за инфекции на женския полов тракт. С лубрикантите на маслена основа не се препоръчва и използването на латексови презервативи, тъй като намалява тяхната здравина.

При жени в менопауза и постменопауза вагиналната сухота се лекува с поставяне на хормона естроген локално. Това е възможно с помощта на медикаменти като вагинален ринг с естроген (поставя се от лекар акушер гинеколог във влагалището, а действието му продължава до 2 месеца), вагинални кремове, таблетки и песари съдържащи хормона, които се ползват в домашни условия, като се поставят във влагалището преди сън и повлияват много добре вагиналната сухота. Натурален продукт за лечение е извлека от соеви семена под вид на масло или гел за влагалището, с високо съдържание на соеви изофлавони, които имат същия ефект върху организма като естрогена, но са по-слаби. Също е препоръчителна и диета богата на соя.
 
Източник: Кредо Уеб (credoweb.bg)

Виж още

Фитнес | Тренировки | Метаболизъм | Физическа активност | Напреднала възраст | Сила | Издръжливост | Упражнения |
След 40 - 4 вида тренировки
03.11.2016 г.
С напредването на годините всички органи в човешкия организъм претърпяват промяна. След 40-годишна възраст с всяка изминала година мускулната маса и функциите намаляват, като това в по-голяма степен е валидно за хора, които не са физически активни – от 3 до 5% за едно десетилетие.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай