Увеличен риск от деменция, следствие от високо кръвно налягане


Проучване разкрива за връзка между високото кръвно налягане и деменциятаСпоред ново проучване хората на 50 години са с по-висок риск от развитие на деменция по-късно в живота си, ако имат дори и малко повишено кръвно налягане.
Участниците в изследването, публикувано в European Heart Journal, са били с повишен риск, дори и ако не са имали други сърдечни проблеми.
Връзката между кръвното налягане и деменцията се е наблюдавала при петдесетгодишните, но не и при шестдесет и седемдесетгодишните.

Хората на възраст 50 години със систолично кръвно налягане от 130 mmHg, което е между идеалния диапазон на кръвното налягане (90/60 mmHg и 120/80 mmHg) и това което се счита за високо (140/90 mmHg), или по-високо, са с 45% по-голям риск от развитие на деменция, твърдят учените.
 

Заключения на изследователитеУчастниците в изследването развиват деменция средно на около 75 години.
Д-р Джесика Абел, автор на доклада и научен сътрудник по деменция и епидемиология в Университетския колеж в Лондон, казва, че изследването разглежда по-подробно какво се смята за "средна възраст".
  • Тя казва: "Предишните проучвания не са в състояние да тестват връзката между повишеното кръвно налягане и деменцията директно, изследвайки времето достатъчно подробно. В нашия доклад успяхме да проучим връзката на 50, 60 и 70 години и открихме различни модели. Това ще има важни последици за насоките, които понастоящем използват само общия термин "средна възраст."
Д-р Абел отбеляза, че констатациите са от "изследване чрез наблюдение на населението" и следователно "не се превеждат пряко в последици за отделните пациенти".


Проф. Арчана Сингх-Ману, почетен професор в УКЛ, ръководи изследването и казва:
  • "Нашата работа потвърждава вредните ефекти на хипертонията в средната възраст за риск от деменция, както се предполага от предишни изследвания. Той също така предполага, че на 50-годишна възраст рискът от деменция може да се повиши при хора, които са повишили нивото на систолично кръвно налягане под прага, който често се използва за лечение на хипертония. "
Изследователите предполагат, че възможна причина за връзката може да са поражения от тихи или мини-удари, които често имат незабелязани симптоми и са свързани с високо кръвно налягане.

Изследването е анализирало 8 639 души, част от дългогодишното проучване Уайтхол II на повече от 10 000 държавни служители, проследени от 1985 г. насам.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай