Студът – рискове, хранене, алкохолът помага или вреди?

28.02.2018 г.
101 прочитания
0 коментара
Студът през зимата крие рискове не само за хората с хронични заболявания, но и за здравите, които не се съобразяват с особеностите на снежното и студено време. Отговори на някои въпроси, свързани с рисковете през този сезон, дава интервюто, публикувано в електронния сайт на в. „Le Mond” на 26.02.2018 г с Матилде Паскал - ръководител на научни проекти в отдел "Здравеопазване и опазване на околната среда" на Агенцията за обществено здраве във Франция.
- Кои температури са рискови за тялото?
Матилде Паскал: Не е необходимо студът да бъде много интензивен, за да представлява риск за здравето. Няма праг, който да казва "от тази температура и под нея - това вече е опасно". Не е това начинът. Температурите, които имаме днес, имат тази особеност, че са много ниски, особено за това време на годината и вятър, което прави усещането за студ още по-силно.
- Какви са основните рискове, свързани със студа? Има ли някакво поведение, което трябва да се избягва?
- Когато е студено, организмът е провокиран да реагира. Студът ще накара тялото да мобилизира всичките си системи и най-вече сърдечносъдовата система, така че вътрешната температура да остане около 37 градуса по Целзий. Топлината ще се концентрира в най-важните области на тялото: сърцето и мозъка.
Ръцете и краката изстиват и е много важно да се затоплят, да се носят ръкавици и добри обувки, за да се избегне измръзване. Необходимо е, също така, да главата да се покрие с шапка, за да избегнат твърде много топлинни загуби, заради които тялото ще се изтощи да се бори, за да поддържа вътрешната температура.
Студът може да причини проблеми, особено при хора, които вече имат сърдечносъдови заболявания. Трябва да се избягва излагането на студа и физическата активност, които допълнително ще мобилизират сърдечносъдовата система.
Риск, за който човек мисли рядко и който е свързан със студа, е отравянето с въглероден окис, ако хората използват допълнително отопление или газов нагревател в затворено пространство. Не пробвайте късмета си, за да се затоплите, проветрявайте често жилището си.
- Кои групи хора са най-вече в риск?
- Това са хората със здравни проблеми - предимно със сърдечносъдови заболявания, които ги правят най-податливи. Но има и такива, които не чувстват непременно студа и затова не се защитават правилно, като децата и възрастните. Всъщност възрастта променя усещането за студ. Както и всички хора, незащитени от студа, защото са бездомни или нямат подходящо отопляемо жилище.
- През този период на големия студ препоръчва ли се някаква специална диета?
- Не, диетата е нормална, балансирана и достатъчна, тук няма конкретни съвети. От друга страна, е необходимо да се избягват алкохолните напитки, които дават фалшиво усещане: те затоплят, но след това кръвоносните съдове се свиват и човек става по-чувствителен към студа. Кръвта ще циркулира много по-малко и тялото няма да се загрее добре. Алкохолът не затопля, а охлажда.
Освен това, алкохолът може да накара човека да загуби способността да анализира ситуацията. Така, че хората няма да осъзнаят, че им е студено и няма да се защитят.
Източник: Превод и редакция: София Стойчева, източник: http://www.lemonde.fr/planete/

Виж още

Болки в ставите. Как да преборим артрита с джинджифил, куркума и омега-3
Да успокоим артрита и артритните състояния
27.02.2018 г.
Проблеми и болки в ставите. Артритни състояния. Какво лечение да предприемем при проблеми със ставите и ставният хрущял?  Джинджифил, куркума и омега 3 борят артрита!

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай