Стайните растения и здравето

14.12.2017 г.
208 прочитания
0 коментара
Могат ли някои растения да почистят въздуха вкъщи?

Вероятно сте чували, че цветята в саксии могат да подобрят качеството на въздуха в дома и може би дори сте чували, че растенията са ефективни в премахването на замърсители от въздуха. Проблемът е, че тези експерименти са извършени в контролирана лабораторна среда, която се различава от тази вкъщи. Стайните растения наистина помагат за филтриране на въздуха и това е достатъчно добра причина да изпълните дома си с тях, ако ви харесват и сте склонни да се грижите за тях. Но не очаквайте да свършат чудеса с лошия въздух.

Могат ли растенията да подобрят настроението?

Някои научни изследвания показват, че хората са по-продуктивни, по-отпуснати и по-дружелюбни, когато около тях има растения – вкъщи и на работа. Това няма да превърне човек със сериозни проблеми с гнева в игриво кученце. Но растенията все пак карат повечето хора да се чувстват по-добре по един фин начин.

Могат ли стайните растения да облекчат болката?

Някои проучвания показват, че самото присъствие на определени растения може да повлияе на пациентите в болниците, които изпитват болка. Следващия път, когато ходите на посещение на приятел, който е претърпял операция, може да им занесете цъфтящо растение, за да подпомогнете възстановяването им. Едно проучване показва, че възстановяващи се след операция пациенти с растения в болничната стая приемат по-малко болкоуспокояващи и имат по-положителни физиологически реакции (по-ниско кръвно налягане и сърдечен ритъм), по-малко болка, тревожност и умора в сравнение с пациенти без растения с стаите. Проучването също твърди, че растенията в саксия предлагат повече ползи за възстановяващите се пациенти от откъснатите цветя.

Могат ли стайните растения да помогнат с алергиите?

Ако сте убедени, че растенията ще ви помогнат да почистите въздуха, може би изглежда, че са добри и при алергии. Те помагат малко, но не могат да заместят медикаментите, които вашият лекар ви е предписал или употребата на нещо като HEPA филтър за намаляване на алергените във въздуха. Някои хора се притесняват, че растенията ще причинят алергии или алергични реакции. Цъфтящите растения не са добър избор за хора с тежка алергия към цветен прашец, но повечето листни растения не би трябвало да влошат симптомите на алергия.

Опасни ли са стайните растения за домашните любимци?

Няма как да знаете точно кои растения могат да навредят на кучето или котката ви, затова най-добре се консултирайте с ветеринаря си преди да си вземете растение, което може да е опасно, ако домашният ви любимец е склонен да ги гризка. Дръжте растенията далеч и от децата.

Виж още

През зимата обърнете особено внимание на сърцето
13.12.2017 г.
Зимният сезон със студеното си неблагоприятно време може да утежни работата на сърцето ви,особено ако страдате от сърдечно-съдово заболяване. За да избегнете опасностите и да запазите здравето си, трябва да разберете защо студеното време се отразява така негативно на сърцето ви.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай