Спортът и вашата кожа

19.06.2018 г.
75 прочитания
0 коментара

Предимствата на физическите упражнения се простират далеч отвъд мускулно-скелетната и сърдечната системи. Тренировките могат да имат огромни положителни ефекти и върху кожата. Редовните упражнения могат да увеличат притока на кръв към кожата, което ни дава естествен розов тен, който ни помага да излъчваме здравословна и положителна озареност. Когато хората не тренират редовно, кожата им може да изглежда бледа и уморена. Друго предимство на увеличения приток на кръв към кожата е подобрената способност за отстраняване на токсините. Нашата кожа е първата бариера пред външния свят и ние ежедневно сме изложени на много токсини и замърсители на околната среда. Тези токсини могат да генерират свободни радикали, които увреждат нашите клетки. Чрез увеличаване на кръвообращението ние сме по-способни да отстраним тези потенциално вредни молекули, преди да причинят увреждане на кожата ни.

Редовният спорт може да подобри състоянието на кожата, тялото и ума, но не нужно да предприемете определени стъпки, за да предпазите здравето и вида на кожата си.

Хората, които тренират на открито, трябва да помнят, че UV лъчите могат да увредят кожата 365 дни в годината, така че винаги е необходима широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или повече. Ракът на кожата е един от най-често срещаните. До 90% от раковите заболявания на кожата са свързани с излагането на ултравиолетови лъчи, но също и 90% от признаците за преждевременно стареене на кожата се дължат на свръх излагане на слънце. И повечето от щетите от слънцето, които получаваме, са случайни, т.е. не става въпрос само за ходенето на плаж. Много слънцезащитни продукти се предлагат във водоустойчиви формули, които няма да попаднат в очите ви. Друга стратегия е да се упражнява на открито рано сутрин или по-късно през деня, когато слънцето не е твърде силно. Когато бягате на открито, винаги носете слънчеви очила и шапка.

Друго често срещано оплакване на активните хора е акнето свързано с физическите упражнения. Най-често срещано е състоянието, наречено фоликулит, което настъпва, когато обикновените бактерии, които живеят на кожата, попадат в космените фоликули, предизвикват възпалени, червени пъпки. Най-важната стратегия за предотвратяване на това е да се преоблечете бързо от изпотените си дрехи след приключване на тренировката. За жените е особено важно да се отстранят всякакви плътно прилепващи дрехи, като спортни сутиени. Горната част на гърба е много разпространена област за фоликулит, така че премахването на спортния сутиен и измиването веднага е от първостепенно значение за предотвратяването на това досадно събитие. Ако е невъзможно да вземете душ веднага, носете с вас почистващи кърпички в чантата си за фитнес. И най-доброто измивно средство за предотвратяване да акнето и фоликулита е всъщност без рецепта! Локално лекарство, душ гел или сапун с активната съставка бензоил пероксид може да помогне да убиете бактериите, които причиняват фоликулит, въпреки че ако сте бременна или кърмите или използвате други лекарства за акне, не забравяйте да се консултирате с вашия лекар преди употреба. Подобен продукт лесно може да се намери в местната дрогерия или аптека.

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай