Спортуващите бащи имат по-здрави децаПовечето родители знаят, че диетата и спортните навици на една бременна жена оказват влияние върху здравето на бебето, но малко се знае за това как здравословните избори на бащата влияят върху здравето на децата му. Ново проучване установява, че навиците и практиките на бащите преди зачеването могат да окажат голямо влияние върху здравето на децата им през целия им живот.

Мъжете, които планират да имат деца в близкото бъдеще, е добре да започнат да спортуват.
Проучването е ръководено от Кристин Станфорд, изследовател по физиология и клетъчна биология в Медицинския колеж в Охайо, съвместно с Лори Гудиър от Центъра за диабет „Джослин“ и медицинския факултет в Харвард, и открива, че физическите упражнения на бащата оказват значително влияние върху метаболитното здраве на потомството му чак до зряла възраст.

„Това проучване е важна стъпка в изучаването на метаболитните заболявания и превенцията на клетъчното ниво,“ казва д-р К. Крейг Кент, декан на Държавния колеж по медицина в Охайо.
Последните проучвания свързват развитието на диабет тип 2 и увреденото метаболитно здраве с лошата диета на родителите и има все повече доказателства, че бащите играят важна роля в затлъстяването и метаболитното програмиране на своето потомство.

Станфорд е член на Центъра за изследване на диабета и метаболизма в Охайо. Нейният екип изследва как спортния режим на един баща би повлиял на метаболитното здраве на потомството му. Използвайки мишки, те хранят мъжките мишки или с нормална диета или с диета с високо съдържание на мазнини в продължение на три седмици. Някои мишки от всяка група водят заседнал начин на живот, а други се упражняват свободно. След три седмици мишките се размножават и потомството им яде нормална диета при заседнал начин на живот за една година.

Изследователите съобщават, че възрастните потомци на бащите, които се упражняват, са с подобрен глюкозния метаболизъм, по-ниско телесно тегло и мастна тъкан.

„Ето какво е наистина интересно: поколението на бащите, които са хранени с диета с високо съдържание на мазнини, е по-неуспешно – те имат по-голяма непоносимост към глюкозата. Но упражненията неутрализират този ефект,“ казва Станфорд. „Когато таткото спортува, дори и с диета с високо съдържание на мазнини, наблюдаваме подобрено метаболитно здраве при възрастните потомци.“

Екипът на Станфорд също установява, че упражнението причинява промени в генетичната експресия на сперматозоидите на бащата, които потискат лошите ефекти от диетата и се прехвърлят на потомството.
„Видяхме силна промяна в техния РНК профил. Сега искаме да видим точно кои малки РНК са отговорни за тези метаболитни подобрения, къде се случват те в потомството и защо,“ казва Станфорд.
Предишни проучвания от тази група показват, че когато майките на мишките се упражняват, това също има благоприятни ефекти върху метаболизма на потомците.

„Въз основа на двете проучвания сега определяме дали ако и двамата родители , това ще има дори по-големи ефекти, за да се подобри метаболизма и цялостното здраве на потомството. Ако бъде преведено на хората, това ще бъде изключително важно за здравето на следващото поколение,“ казва Гудиър.

Изследователите вярват, че резултатите подкрепят хипотезата, че малките РНК могат да помогнат за предаването на информация от родителите за околната среда на следващото поколение.
„Има потенциал това да се преведе към хората. Знаем, че при възрастни мъже затлъстяването намалява нивото на тестостерона, броя и подвижността на сперматозоидите и намалява броя на живородените деца,“ казва Станфорд. „Ако помолим някой, който се готви да има деца, да спортува умерено, дори и месец преди зачеването, това може да има силен ефект върху здравето на сперматозоидите му и дългосрочното метаболитно здраве на децата му.“
 

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай