Симптоми и лечение на дископатията

03.10.2017 г.
372 прочитания
0 коментара
Дископатията е най-честата болест на нервната система и заема второ място след настинката като причина за временна нетрудоспособност. Дископатията е също най-често срещаното хирургично заболяване на гръбначния стълб, гръбначния мозък и корените на гръбначните нерви. В повечето случаи възниква в резултат на множествена, често повтаряща се микротравма или физически стрес, но понякога има вродени аномалии, които благоприятстват увреждането на гръбначния мозък и нервните корени. Среща се и в ранна възраст. Обикновено е "нормален" процес на износване и преждевременно "стареене" на структурите на гръбначния стълб.

Дископатията може да се развие на всяко ниво на гръбначния стълб, но е най-често срещана в сегментите на шийката на матката и долната част на гръбначния стълб. Това са преходите между подвижните (цервикални, лумбални) и фиксирани (торакални, сакрални) участъци на гръбнака.

Симптоми на дископатията

Острото напреднало разместване на междупрешленния диск в страничната част на гръбначния канал води до типична клинична картина - силна болка, разпространяваща се в областта на засегнатия нервен корен, евентуално с двигателни или сензорни нарушения. Началото на процеса може да бъде свързано с травма, внезапно движение или атипично положение на тялото за дълго време.

В други случаи началото може да е бавно, постепенно и незабележително, особено в областта на шията и да се случи с главоболие (цервикална мигрена), замайване, нестабилност при ходене и др. Болката може  да намалее или дори да изчезне, когато лежите, но се влошава при кашляне, кихане и напрягане. Освен болка, може да усетите скованост на мускулите от страната на гръбнака, ограничена подвижност и гръбначно изкривяване (сколиоза).

Лечение на дископатията

Видът лечение на дископатияте е един от най-спорните въпроси в съвременната медицина. Първата проява на дискова херния - локална болка в областта на шията или талията с променлива продължителност може да бъде диагностицирана с различни състояния и да се премине със или без лечение (5-7 дни на легло, аналгетично лечение, противовъзпалителни медикаменти, масаж, физиотерапия и др.).

Консервативното лечение (домашно или болнично) включва почивка, адекватна програма за двигателна активност, режим на физическа активност, укрепване на мускулатурата, аналгетично лечение, физиотерапия.

То трябва да се приложи достатъчно време (най-малко 10-15 дни) и трябва да бъде с интензивен характер, в зависимост от остротата на симптомите и неврологичните симптоми. В над 90% от случаите това лечение има ефект. За местното инжектиране на аналгетици, стероиди и противовъзпалителни средства в момента се приема, че рисковете превишават благоприятните ефекти и не се препоръчват от повечето експерти.

Ако болката е нетърпима или има появата на неврологични дефицити, трябва да се обсъди възможността за хирургично лечение. Основните индикации за операция се неочаквани или планирани. При остри тежки неврологични симптоми - сфинктерни разстройства (уринарна инконтиненция и неволеви дефекация), моторни дефицити (често пареза на краката) се налага спешна операция. Планирани са операциите на пациенти с тежка или упорита болка, която не реагира на лекарствата, постепенно прогресиращи неврологични разстройства - моторни дефицити, сензорни смущения, сколиоза поради принудителна стойка.

Непосредствените следоперативни резултати при дископатия могат да бъдат отлични, с изчезване или облекчаване на болката при повече от 90% от операциите. На по-късен етап, обаче, при около 15-30% от оперираните пациенти остава в различна степен остатъчна болка, лумбаго или ишиас.
 

Виж още

Кои храни действат като афродизиак
02.10.2017 г.
Сексът и храната безспорно заемат важна роля в живота и връзката между двете не може да се отрече. Но има ли наистина определени храни, които могат да подобрят либидото и да направят секса по-добър? Ето кои са най-разпространените афродизиаци и няколко не толкова познати
Подправките укрепват здравето. Подправки, които укрепват нашето здраве.
5 подправки, които укрепват здравето
01.10.2017 г.
Здраве - верният път към здравето. Подправки укрепват здравето! Вижте 5 подправки, които укрепват имунитета на вашият организъм. Редица ползи освен за вкуса, а и "ЗаЗдравето"


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай