Шест грешки, които правим когато тренираме

29.05.2017 г.
128 прочитания
0 коментара

Независимо дали посещавате групови тренировки, правите упражнения вкъщи или имате личен треньор във фитнеса, редовните физически упражнения намаляват риска от сърдечни заболявания, подобряват силата на костите и намалят стреса. Обаче някои фитнес грешки, като да забравите да се разтегнете, могат всъщност да саботират тренировките ви.

Добрата техника и правилните храни могат да ви помогнат да извлечете максимума от тренировките ви и да намалят риска от травми. Ето най-често допусканите грешки, както и начини да ги поправите:

Грешка №1: Не се зареждате както трябва
Хапването на нещо леко преди да се запътите към залата осигурява на тялото ви горивото, от което се нуждае за тренировката.

Преди тренировка яжте смесица от въглехидрати, протеини и определени мазнини, например банан и фъстъчено масло. След тренировка се презаредете с протеинов шейк, за да помогнете на мускулите си да се възстановят. Презареждането е по-важно след дълги или интензивни тренировки (60-90 минути), отколкото след бърза 30-минутна тренировка.

Добрата хидратация регулира телесната температура и предпазва от крампи и световъртеж. Най-добрият вариант е водата, защото не съдържа добавена захар, която да навреди на талията ви. Американският колеж за спортна медицина препоръчва 85 до 140 грама вода на всеки 15-20 минути по време на тренировка, траеща по-малко от час.

Грешка №2: Разтягате се грешно или изобщо не го правите
Разтягането преди тренировка може да намали риска ви от наранявания, да подобри гъвкавостта и да намали болката. Разпускането след тренировка помага на мускулите да се възстановят.

Динамичното разтягане, или разтягането докато се движите, е най-добрият начин за разтягане. Избягвайте статичното разтягане, при което задържате една поза, тъй като то може да предизвика стягане на мускулите. Вместо това имитирайте упражнението, което ще направите. Това ще активира мускулите, които ще използвате. След тренировката разпуснете с дълги разтягания, за да си отпочинат загретите мускули. Ако възнамерявате да бягате, няколко минути високи ритници са подходящи. Разпуснете със статично разтягане на бедрата, за да издължите загретите мускули.

Грешка №3: Формата ви е лоша
Правилната форма когато тренирате, особено с тежести, може да ви помогне да предотвратите травми, мускулно разтягане и увреждане на ставите. Много хора не свиват коленете си или не осъзнават, че когато вдигат, трябва да го правят с краката си, а не да напрягат гръбнака. Ако не сте сигурни дали използвате правилната форма или техника, отделете време да гледате клипове от сертифицирани лични треньори или работете с треньор, за да научите правилния начин за изпълнение на движенията.

Грешка №4: Забравяте за коремните мускули
Независимо дали вдигате тежести или бягате, коремната ви преса трябва да е силна. Това ще ви гарантира, че пелвисът, кръстът, тазът и коремът работят заедно ефективно, както по време на тренировка, така и през ежедневието.

Тренирането на тази област е особено важно с напредването на възрастта, защото когато остаряваме, коремните ни мускули и стойката ни бавно се влошават.

Грешка №5: Тренирате прекалено много
Да увеличите продължителността на тренировките си ще ви помогне да отслабнете и да изградите мускули, но ако се надцените, рискувате травма.

Често хората отиват в залата и започват да правят неща, на които не са способни. Ако 45-годишна жена, която не е вдигала повече от 10 кг, вземе пудовка, може да си причини херния и схващане.

Всеки е различен, затова слушайте тялото си. Ако изпитвате скованост, изтръпналост или ускорено сърцебиене, най-вероятно тренирате прекалено усилено. Ако изпитвате болки и неразположение в гърдите, веднага се обърнете към лекар.

Грешка №6: Разчитате на цифрите
Да следите изгорените калории, избяганото разстояние и сърдечния ритъм на екрана на пътеката ще ви помогне да следите прогреса си и ще ви мотивира. Тези показатели обаче не винаги показват цялостната картина.

Тези цифри не ви казват какво сте яли преди и след тренировка и колко често ходите в залата. Обърнете внимание на други фактори, които влияят на прогреса ви, като колко често тренирате и какво ядете, когато не сте в залата. Освен здравословна диета и редовни тренировки, стремете се също да получавате достатъчно сън, за да постигнете фитнес целите си.

Виж още

Лъжичка с подправката куркума и корен от растението
8 ползи от куркумата
26.05.2017 г.
Подправки - куркума. Лечебните свойства на индийската подправка. При проблеми със стомаха, ставите, облекчава стреса, подобрява функцията на сърцето и мозъка
10 съвета за здравословна и спокойна бременност - Част 2
24.05.2017 г.
Ако вече сте разбрали добрата нова или планирате да увеличите семейството си, ще ви дадем няколко съвета за това как да прекарате една здравословна бременност. Ето какво препоръчва д-р Дамянов, акушер-гинеколог:

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай