С тест вкъщи може да откриете ранните признаци на деменция

22.03.2018 г.
205 прочитания
0 коментара
Кратък тест у дома, създаден наскоро от изследователи в Медицинския център Уекснър към Щатския университет в Охайо, може да открие ранни признаци на деменция.

Тестът, който може да се приложи самостоятелно само с писалка и хартия, отнема около 10 до 15 минути и може да бъде оценен от лекар. С теста се оценяват шест области на когнитивно функциониране, включително ориентация към място и време, езикови умения, памет, решаване на проблеми, изчислителни умения и визуални умения. Липсата на шест или повече от общо 22-те точки в теста би могла да покаже потенциално намаляване на когнитивната способност.

Изследователите дават теста на 1047 души  над 50-годишна възраст при посещението си на различни събития в общността и установяват, че резултатите на приблизително 28% от тях сочат за когнитивни проблеми. Тестът, който може да бъде изтеглен от уебсайта на Щатския университет в Охайо, получи много внимание, когато беше публикуван за първи път, претоварвайки уеб сайта. Той се предлага на английски, испански и италиански език и има четири различни версии.

Данните от предишно проучване показват, че тестът може да идентифицира приблизително 80% от хората с леки когнитивни проблеми и проблеми с паметта. Около 95% от хората без когнитивни проблеми постигат резултати в нормалния диапазон.

Участниците се питат за датата, тествани са вербалните им умения, трябва да идентифицират картина, проверени са също така техните умения за изчисляване и разсъждаване, както и паметта им.

Тъй като някои от въпросите на теста имат няколко правилни отговора, ключът за отговорите не се публикува онлайн и хората се насърчават да занесат теста си на лекаря си за оценка. Изследователите заявяват, че целта на теста не е диагностицирането на деменция или болестта на Алцхаймер, а по-скоро насърчаване на по-ранно откриване на когнитивен спад и стимулиране на разговор за когнитивното здраве между пациентите и техните лекари. Тестът може да сигнализира на лекарите за наличието на проблеми, а те да започнат периодично наблюдение над конкретния човек. Той може също да се провежда многократно и през годините, за да се проследят промените в умственото функциониране.

Необходими са допълнителни проучвания, за да се докаже, че тестът може всъщност да открие деменция в ранен стадий. Тъй като тестът се прави самостоятелно, също е трудно да се провери дали тези, които го правят, мамят, като поглеждат в календара или се допитват с околните за отговорите.

Виж още

CoQ10
Коензим Q10 дава сила, поддържа младостта, здраво сърцето, бистър ума
20.03.2018 г.
Ако пролетта е периодът, когато се чувствате по-слаби, заради умората, характерна за този сезон, или просто имате нужда от повече издръжливост по време на различни физически занимания или тренировки, има много добро решение - коензим Q10. Коензим Q10 се среща в митохондриите на всички клетки и участва в производството на клетъчна енергия – аденозин трифосфат (ATP, АТФ). Коензим Q10 или CoQ10 е съединение, което тялото произвежда и използва, като част от енергийния цикъл. Количеството на CoQ10 в организма намалява с възрастта или пък вследствие на някои заболявания. Но липсата му може да се компенсира и човек да се чувства много енергичен, здрав, млад, изпълнен със сили, с добре работещо сърце и бистра мисъл.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай