Рисковите фактори за рак на панкреасаРакът на панкреаса често се разпространява бързо и обикновено в ранните етапи няма много симптоми или признаци. В резултат на това често се диагностицира много по-късно в хода на заболяването, когато е по-трудно да се лекува. Затова е важно да се информираме за рисковите фактори при тази коварна болест.

Фамилна обремененост
Генетичната предразположеност към рак на панкреаса увеличава риска. Според редица проучвания, хората, които имат фамилна анамнеза за рак на панкреаса, са 1,5 до 13 пъти по-склонни те самите да развият болестта. Тези, чиито членове на семейството са имали рак на панкреаса преди 50-годишна възраст, са изложени на особено висок риск.

Диабет
Един мета-анализ на 36 проучвания установява, че хората с диабет имат 80% по-голям риск от развитие на рак на панкреаса от тези, които нямат диабет, но изследователите не са сигурни защо. Допълнителен скрининг за рак на панкреаса чрез КТ скенер понастоящем не се препоръчва за диабетици, освен ако нямат симптоми, свързани с рак.

Тютюнопушене
Пушенето увеличава риска от много видове рак, включително на панкреаса. Проучванията показват, че пушачите са около 1,5 до 2,5 пъти по-склонни от непушачите да получат рак на панкреаса и колкото повече пушат, толкова по-голям е рискът им. Добрата новина? Прекратяването може да спаси живота ви. Две години след прекратяване на тютюнопушенето рискът пада с 48%, а след 10-15 години рискът се връща към нормално. Прогнозите показват, че спирането на тютюнопушенето може да намали смъртността от рак на панкреаса в САЩ с 25%.

Затлъстяване и липса на физическа активност
Постигането на индекс телесна маса над 30 значително увеличава риска от рак на панкреаса. Едно проучване показва, че хората със затлъстяване са имат 1,5 пъти по-голяма вероятност да получат рак на панкреаса, отколкото тези, които не са с наднормено тегло. Хората с наднормено тегло и със затлъстяване също могат да развият болестта в по-млада възраст и да имат по-кратко време за оцеляване, след като бъдат диагностицирани.

Панкреатит (хронично възпаление на панкреаса)
Проучванията показват, че хронични или повтарящи се пристъпи на панкреатит, който изпълва панкреаса с възпалителни химикали, могат да увеличат риска от рак на панкреаса, въпреки че повишеният риск е относително малък.
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни съвети:
  • Камъните в бъбреците. Причините за поява и начини за предпазване /Част 2/
 

 

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай