Репродуктивни проблеми при жените /Част 1/


Неуспешно забременяване


Безплодието се дефинира като опит за забременяване (с чести сношения) в продължение на поне една година без успех. Женското безплодие, мъжкото безплодие или комбинация от двете засягат редица двойки.

Бебе/ зародиш в утроба

В една трета от случаите, причината за неуспешното забременяване се дължи на фактори, засягащи жените. Една трета от случаите са поради фактори, засягащи мъжете, а в останалите случаи причината не е известна или е комбинация от двете.
 
Причините за женското безплодие могат да бъдат трудни за диагностициране.


Има много лечения, които ще зависят от причината за безплодието. Много безплодни двойки успяват да заченат и без лечение. След като се опитват да забременеят в продължение на две години, около 95% от двойките зачеват успешно.


Симптоми на безплодиеОсновният симптом на безплодието е неспособността да забременеете. Менструален цикъл, който е твърде дълъг (35 дни или повече), твърде кратък (по-малко от 21 дни), нередовен или отсъстващ, може да означава, че не овулирате. Възможно е да няма други външни признаци или симптоми.
Проверка на тест за бременност


Посетете лекар


Кога да потърсите помощ понякога зависи от възрастта ви:
  • Ако сте до 35 години, повечето лекари препоръчват да правите опити да забременеете поне една година преди да се изследвате.
  • Ако сте на възраст между 35 и 40 години, обсъдете опасенията си с лекар след 6 месеца опити.
  • Ако сте над 40, лекарят ви може да реши да започне изследвания или лечение веднага.
Вашият лекар може също да реши незабавно да започне изследвания или лечение, ако вие или вашият партньор имате диагностицирани репродуктивни проблеми или ако имате анамнеза за нередовни или болезнени менструации, тазова възпалителна болест, спонтанни аборти или ендометриоза.

Причини за проблема

 

Съществуват редица фактори, които оказват съществено значение при опитите за  забременяване:

 
  • Трябва да овулирате. За да забременеете, вашите яйчници трябва да произвеждат и да отделят яйцеклетка, процес, известен като овулация. Вашият лекар може да ви помогне да оцените менструалния си цикъл и да потвърдите овулацията.
  • Вашият партньор се нуждае от здрава сперма. За повечето двойки това не е проблем, освен ако партньорът ви няма анамнеза от определена болест или операция. Вашият лекар може да направи изследвания, за да определи здравето на спермата на вашия партньор.
  • Нужни са често сношения. Трябва да имате редовен сексуален контакт по време на плодовития си период. Вашият лекар може да ви помогне да разберете кога е този период.
  • Трябва да имате отворени маточни тръби и нормална матка. Яйцеклетката и спермата се срещат във фалопиевите тръби, а ембрионът се нуждае от здрава матка, в която да расте.
Факторите, които могат да причинят безплодие при жените са много. Ранното диагностицииране на репродуктивен проблем при жените повишава вероятността за по-бързо и ефикасно справяне с проблема.
 
 
"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден!!! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни съвети и сведения за:
  • Репродуктивните проблеми при мъжете и напредването на възрастта.


 

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай