Рак на маточната шийка - избегнете го чрез профилактика


Д-р Веселин Димитров за ракът на маточната шийкаД-р Веселин Димитров е завършил медицина в МУ-Варна. През 2006 г. взема специалност по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина в МУ-София. Има придобити сертификати за правоспособност по колпоскопия,оперативна гинекология и хистероскопия в Плевен; допълнителен квалификационен курс по хистероскопия – Бари, 2013г., и Берлин, 2016 г; гинекологична ендокринология, ултразвукова и доплерова диагностика в СБАЛАГ „Майчин дом”,София; ултразвукова диагностика на заболяванията на млечните жлези, НОЦ, София; диагностика на злокачествените заболявания на яйчниците, Дъблин. Член е на Европейската асоциация по онкогинекология - ESGO.


Ракът на маточната шийка е едно от най-честите онкологични заболявания, което засяга жени в сексуалноактивна възраст. При него няма наследствена обремененост, а се дължи на инфекция с човешки папилома вирус (HPV), която се предава главно по полов път. Статистиката сочи, че най-рискови са HPV тип 16 и 18, които са причина за 70% от случаите на предракови състояния (дисплазии) и рак. Съществуват и други фактори като радиация и тютюнопушене, които допринасят за мутацията на клетките. 
 

Диагностицииране и стадии на развитие при рак на маточната шийка.


 Диагностициран навреме, карциномът може да бъде излекуван напълно. За целта е препоръчително веднъж в годината жените да се явяват на профилактичен преглед с цитонамазка (PAP тест). Ако изследването е направено под колпоскопски контрол, то може да се приеме като точен скринингов метод за предрак и рак на маточната шийка. Това е т.нар. прицелна цитонамазка. Изследването задължително се провежда от гинеколог.
 В последно време все по-голяма популярност набира течно базираната цитология. При този диагностичен метод има възможност за по-прецизна характеристика на клетъчния материал.
 Ако при пациентката е установено предраково състояние в първи стадий, провеждаме медикаментозно лечение с последваща химическа деструкция, лазерна вапоризация или диатермокоагулация.
Имунопрофилактиката е препоръчителна. Във втори стадий се прави конизация с възможност за прилагане на различни методики. Методът представлява конусовидна ампутация на маточната шийка с последващо хистологично изследване. След оперативна интервенция препоръчително е жените да си правят цитонамазка и колпоскопия на всеки 3 месеца през първата година и на 6 месеца през втората и третата година.
 Потвърди ли се диагнозата инвазивен карцином, се извършва тотална хистеректомия (хирургично отстраняване на матката). Това може да стане чрез методите на отворената и роботизираната хирургия. Съществува и микроинвазивна форма на рака. При нея може да се направи само конизация, ако жената планира бременност. След това пациентката се проследява и се взима решение за последващото лечение.
 

Най-доброто средство е профилактиката Дисплазиите и ранните стадии на заболяването протичат безсимптомно. На по-късен етап вече се наблюдават ненормално кървене от влагалището или болка при полов контакт,както и засилени влагалищни течения. За да не се стига дотам, най-доброто средство е профилактиката.
 Първичната профилактика включва поставяне на ваксина срещу най-агресивните типове на HPV. Препоръчително е тя да се направи преди началото на сексуалния живот. В България ваксината е безплатна за 12-годишните момичета. При вторичната профилактика целта е да бъдат взети мерки за ранно откриване на заболяването. Това включва годишните профилактични прегледи с цитонамазка. Жените, които често сменят сексуалните си партньори, задължително трябва да правят цитонамазка на 6 месеца. Третична профилактика се извършва, когато има доказан проблем. Тогава се налага оперативна намеса, а задачата е да се ограничи разпространението на рака и последващи усложнения.
 

 
Източник: Кредо Уеб (credoweb.bg)

Коментари: 2
 • Петра
  20.10.2019 г., 10:09 ч.
  8     0

  Живота е такъв , че няма начин ,да не пожелаеш някой или някоя.Д-р Димитров казва, че спасението е в профилактиката на всеки шест месеца,особено ако по често сменяме партньорите си.Няма значение професията.Лекар бил,учител бил,докер бил на пристанището.Всяко стадо си има мърша Нунке .

 • Нунка
  19.10.2019 г., 13:14 ч.
  8     0

  Моята дъщеря е родена 1988 г.Имаше едногодишна секуална връзка с женен лекар (1978 набор),който се оказа в последствие че е водил паралелно (освен с жена си и с други жени,където му падне...).Сега всичките му партньорки включително и жена му и дъщеря ми са с бактерия (гардинириела),която е толкова упорита...И ако не се лекува навреме води до стерилитет и до какво ли още не...А дъщеря ми не е омъжена. Значи какъв е извода...Пиша го във връзка с днешния-ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР. .. .Такъв лекар спи ли вечер спокойно или "мисли" всеки божи ден,коя жена "да похити "...БОЖЕ ОПАЗИ НИ ОТ ТАКИВА ДОКТОРИ (а такива за съжаление има....).

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай