Проблемите с бъбреците се обострят през зимата


 

Хората с хронични заболявания да забравят тесните дрехи и прилепналото бельо

 

През зимата обикновено говорим най-често за предпазване от простуда и от атаките на сезонните вируси. Смятаме грипа за една от най-големите опасности с тежки последствия през зимните месеци. Но трябва да се има предвид, че мразовитото време също така обостря много от хроническите болести. Затова трябва да бъдем особено внимателни и да спазваме някои важни правила.

Циститът и пиелонефритът са сред най-честите урологични заболявания. Трябва да се има предвид, че тези болести по-принцип се обострят през студеното време и междинните хладни сезони.
 

Признаци на цистит


Цистит. Жена с проблеми в уринарния тракт
Основните причини за цистита са преохлаждане, неспазване на личната интимна хигиена, току-що прекарано урологично, гинекологично, венерическо заболяване, възпалителни процеси, силна простуда или грип. Първите признаци на остър цистит са рязката болка ниско в корема и честите позиви за ходене в тоалетната. След това се променя цветът на урината (тя тъмнее, а понякога в нея се появява кръв) и покачването на температурата

 


Признаци на пиелонефрит


 
Основната причина за пиелонефрита е също преохлаждането, неотдавна прекарана остра вирусна инфекция или грип, хроничен стрес и отслабване на имунитета, недостиг на витамини, остър или хроничен цистит, хроничен възпалителен процес в стомаха или репродуктивните органи на жената, хроничен тонзилит. Главният признак на възпаление на бъбречното легенче и развитието на остър пиелонефрит е продължителната болка в кръста и повишаване на температурата до 37.3-37.5 градуса. А ако някога сте прекарали това заболяване, трябва не само за внимавате да не се преохлаждате и да се обличате топло, но и да се откажете от тесните дрехи, които пречат на кръвообращението на органите в малкия таз (включително стягащото бельо и джинси).
Прилепнали по тялото, тесни панталони
Дрехите, прилепнали плътно по тялото, допринасят за по-бързото и силно измръзване. В студеното време е по-добре да се носи свободно, многослойно облекло и термобельо. Когато дрехите са на няколко слоя, действа безотказно принципът, който помага да се запази топлината в тялото.
 


Превод и редакция  София Стойчева
 

 
 

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай