Причините за неуспешно забременяване


Кои са причините за безплодието и репродуктивните проблеми при жените?

 

Какво трябва да разбираме под безплодие и трудно забременяване?


Безплодието се дефинира като опит за забременяване (с чести сношения) в продължение на поне една година без успех! Женското безплодие, мъжкото безплодие или комбинация от двете засягат редица двойки.
В една трета от случаите, причината за неуспешното забременяване се дължи на фактори, засягащи жените. Една трета от случаите са поради фактори, засягащи мъжете, а в останалите случаи причината не е известна или е комбинация от двете.
Причините за женското безплодие могат да бъдат трудни за диагностициране.
Има много лечения, които ще зависят от причината за безплодието. Не се отчайвайте, много безплодни двойки успяват да заченат и без лечение :) Има надежда - след като се опитват да забременеят в продължение на две години, около 95% от двойките зачеват успешно.
 

Какви са симптомите и кога да посетим лекар?


Основният симптом на безплодието е неспособността да забременеете. Менструален цикъл, който е твърде дълъг (35 дни или повече), твърде кратък (по-малко от 21 дни), нередовен или отсъстващ, може да означава, че не овулирате. Възможно е да няма други външни признаци или симптоми. Кога да потърсите помощ понякога зависи от възрастта ви:

Двойка хванат за ръце, държи бебешки обувки- Ако сте до 35 години, повечето лекари препоръчват да правите опити да забременеете поне една година преди да се изследвате;
- Ако сте на възраст между 35 и 40 години, обсъдете опасенията си с лекар след 6 месеца опити;
- Ако сте над 40, лекарят ви може да реши да започне изследвания или лечение веднага;


Вашият лекар може също да реши незабавно да започне изследвания или лечение, ако вие или вашият партньор имате диагностицирани репродуктивни проблеми или ако имате анамнеза за нередовни или болезнени менструации, тазова възпалителна болест, спонтанни аборти или ендометриоза.


От какво се нуждаем, за да преодолеем репродуктивните проблеми?

 • Трябва да овулирате.
За да забременеете, вашите яйчници трябва да произвеждат и да отделят яйцеклетка, процес, известен като овулация. Вашият лекар може да ви помогне да оцените менструалния си цикъл и да потвърдите овулацията.
 • Вашият партньор се нуждае от здрава сперма.
За повечето двойки това не е проблем, освен ако партньорът ви няма анамнеза от определена болест или операция. Вашият лекар може да направи изследвания, за да определи здравето на спермата на вашия партньор.
 • Нужни са често сношения.
Трябва да имате редовен сексуален контакт по време на плодовития си период. Вашият лекар може да ви помогне да разберете кога е този период.
 • Трябва да имате отворени маточни тръби и нормална матка.
Яйцеклетката и спермата се срещат във фалопиевите тръби, а ембрионът се нуждае от здрава матка, в която да расте.


Кои са факторите и причините за репродуктивните проблеми?


Факторите, които могат да причинят безплодие при жените са много. Ранното диагностицииране на репродуктивен проблем при жените повишава вероятността за по-бързо и ефикасно справяне с проблема. Основните причини, които оказват съществено значение при опитите за забременяване са:


Нарушения на овулацията


Овълация - представена с разцъфване на цвете
Нарушенията на овулацията, което означава, че овулацията ви не е редовна или изобщо не овулирате, е причина за безплодие при около 1 на 4 безплодни двойки. Проблеми с регулирането на репродуктивните хормони от хипоталамуса или хипофизната жлеза или проблеми в яйчника могат да причинят нарушения на овулацията.

 
 • Синдром на поликистозните яйчници
Синдромът на поликистозните яйчници причинява хормонален дисбаланс, който засяга овулацията. Синдромът на поликистозните яйчници се свързва с инсулиновата резистентност и затлъстяването, необичаен растеж на космите на лицето или тялото и акне. Това е най-честата причина за женско безплодие.
 • Хипоталамична дисфункция.
Два хормона, произвеждани от хипофизната жлеза, са отговорни за стимулирането на овулацията всеки месец – фоликустимулиращ хормон (ФСХ) и лутеинизиращ хормон (ЛХ). Прекомерният физически или емоционален стрес, много високото или много ниското телесно тегло или скорошно значително наддаване или загуба на тегло могат да нарушат производството на тези хормони и да повлияят на овулацията. Нередовната или отсъстваща менструация е най-честият признак.
 • Преждевременна яйчникова недостатъчност.
Това заболяване обикновено се причинява от автоимунна реакция или от преждевременна загуба на яйцеклетки от яйчниците (вероятно генетично или заради химиотерапия). Яйчниците вече не произвеждат яйцеклетки и това намалява производството на естроген при жени на възраст под 40 години.
 • Твърде много пролактин.
Хипофизната жлеза може да предизвика прекомерна продукция на пролактин (хиперпролактинемия), което намалява производството на естроген и може да причини безплодие. Обикновено се отнася до проблем с хипофизата и може също да се дължи и на лекарства, които приемате за друга болест.

 

Увреждане на фалопиевите тръби (тубарен стерилитет)


Женска полова системаУвредените или блокирани фалопиеви тръби не позволяват на спермата да стигне до яйцеклетката или блокират преминаването на оплодената яйцеклетка в матката. Причините за увреждане или блокиране на маточните тръби могат да включват:
 • Тазова възпалителна болест, инфекция на матката и фалопиевите тръби поради хламидия, гонорея или други полово предавани инфекции
 • Предишна операция в областта на корема или таза, включително операция за извънматочна бременност, при която оплодена яйцеклетка се развива в маточната тръба вместо в матката
 • Генитална туберкулоза, честа причина за тубарен стерилитет по света

 

Ендометриоза


Ендометриозата се появява, когато ендометриалната тъкан започва да расте извън маточната кухина. Този допълнителен растеж на тъканите - и хирургичното му отстраняване - може да предизвика белези, които могат да блокират фалопиевите тръби и да попречат на яйцеклетката и сперматозоидите да се срещнат.
Ендометриозата може също да засегне лигавицата на матката, нарушавайки имплантацията на оплодената яйцеклетка. Състоянието също така засяга плодовитостта по по-малко директни начини, като например увреждане на сперматозоидите или яйцеклетките.

 

Маточни или цервикални причини


Няколко маточни или цервикални  причини могат да повлияят на фертилността, като повлияят на имплантирането или увеличат вероятността от спонтанен аборт:
 • В матката често се срещат доброкачествени полипи или тумори (фиброиди или миоми). Някои могат да блокират фалопиевите тръби или да попречат на имплантацията, засягайки плодовитостта. Въпреки това, много жени, които имат фиброиди или полипи, забременяват.
 • Белези на ендометриозата или възпаление в матката могат да нарушат имплантацията.
 • Вродените маточни аномалии , като неправилно оформена матка, могат да причинят проблеми и да попречат на забременяването или на задържането на плода.
 • Стеноза или стесняване на шийката на матката, която може да бъде причинена от наследствена малформация или увреждане на шийката на матката.
 • Понякога шийката на матката не може да произведе най-добрия вид слуз, за да позволи на сперматозоидите да преминат през шийката в матката.

 

Неизяснен стерилитет


Щъркел носи добри новини - Ще имаме бебеПонякога причината за безплодието не може да се открие. Комбинацията от няколко малки фактора и при двамата партньори може да доведе до необясними проблеми с фертилността. Въпреки че е фрустриращо да не получим конкретен отговор, този проблем може да се коригира с времето. В никакъв случай не губете надежда, необходимо е да осъществявате адекватен мониторинг на вашето текущо състояние и да взимате навременни мерки. При възникване на нежелани обстоятелства, посетете вашият личен лекар и започнете необходимото лечение.
 
 


"Верният път към здравето"
Здравето е най-добрият подарък, който ви е даден! Затова си заслужава да намерите правилния начин да го поддържате. Следете нашия сайт, където екипът на "За здравето" ще ви помогне с още полезни теми :)
 
Източник: http://zazdraveto.bg/

Виж още


Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай