По-малките чинии не ви помагат да ядете по-малко, когато сте гладни

31.07.2018 г.
46 прочитания
0 коментара
Старият трик, споделян от диетолозите, да излъжете мозъка си да ядете по-малко, като сервирате храната си в по-малки чинии, не работи непременно. Това откриват изследователи от университета  Бен-Гурион. Според новото изследване е много вероятно когато хората са гладни да идентифицират точно размера на порцията си, независимо как е сервирана.

Новото проучване, публикувано в "Апетит", разобличава популярния трик, основан на оптическата илюзия, позната като теорията за излюзията "Делбьоф", която прогнозира, че хората ще идентифицират размерите по различен начин, когато са поставени в по-голям или по-малък обект. Класическият експеримент показва, че хората възприемат, че един и същ черен кръг е по-малък, когато е вграден в по-голям кръг, отколкото когато е вграден в по-малък кръг.

"Размерът на чинията не е толкова важен, колкото смятаме," казва д-р Цви Ганел, ръководител на Лабораторията за визуално възприемане и действие към катедрата по психология на университета  Бен-Гурион. "Дори ако сте гладни и не сте яли или се опитвате да намалите порциите, една порция изглежда същата, независимо дали запълва по-малка чиния или е заобиколена от празно пространство в по-голяма."

В първото проучване, което изследва начина, по който гладът засяга възприемането на храната в различни контексти, д-р Ганел и докторантът Ноа Зитрон-Емануел установяват, че хората, които не са яли поне три часа, са по-склонни да идентифицират правилно съотношението на пицата, поставена на по-големи и по-малки подноси, отколкото хората, които са яли наскоро.

Това работи само когато се отнася за храната. И двете групи грешат еднакво, когато са помолени да сравнят размера на черни кръгове, поставени в кръгове с различни размери. Според изследователите това показва, че гладът стимулира по-силна аналитична обработка, която не се заблуждава толкова лесно от илюзията.

"През последното десетилетие ресторантите и други заведения за хранене използват прогресивно по-малки съдове, за да се съобразят със схващането, че така ще намалят консумацията на храната", казва д-р Ганел. "Това проучване разобличава тази идея. Когато хората са гладни, особено ако са на диета, е по-малко вероятно да бъдат заблудени от размера на чинията, по-вероятно е да осъзнаят, че ядат по-малко и са по-склонни към преяждане по-късно".

Виж още

Ползите от виното, точното количество, рисковете на тежката консумация и признаци, че пиете прекалено много
Колко вино е прекалено много?
26.07.2018 г.
Ползите от виното, точното количество, рисковете на тежката консумация и признаци, че пиете прекалено много. Здравни съвети как да консумираме вино!

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай