ПОЧИВКА НА МОРЕ!! ПОДГОТВЕНИ ЛИ СМЕ ЗА УРОИНФЕКЦИИ?

09.08.2018 г.
74 прочитания
0 коментара
Свикнали сме да тръгваме на море с най-хубави и приповдигнати емоции. Там ни очакват слънцето, свежият вятър, топлината на пясъка и разбира се - гмуркането из вълните. Някои от нас ще приемат предизвикателството за летуване в каравана на диви и необитаеми плажове. Други ще спят на палатка и ще слушат отблизо шума на прибоя. А особено най-младите обичат да тръгват на море с малък багаж, няколко дрехи и бански, който всеки ден ще съхне за кратко под слънцето. Опитните, а и новите шофьори задължително ще проверят състоянието на колата и ще я стегнат, за да няма изненади, които биха провалили планираните срещи и преживявания.
Дали все пак не забравяме нещо?

Освен аерозолите против насекоми, грижата за нашето здраве ни подсеща да вземем в багажа си поне масло с подходящия фактор за слънчева защита. Може би семейните сред нас, особено тези с малки деца, вече имат горчив опит, който ни кара да сме предпазливи към храни от случайни заведения, заради честите стомашно-чревни инфекции. Тръгвайки „с деца на море“ бихме се запасили с подходящи лекарства за неприятните ситуации на повръщане и висока температура.
Сякаш по-встрани от нашето внимание остават уроинфекциите, които макар и по-рядко срещани, обикновено създават неприятни и сериозни проблеми не само при възрастните, а и при децата.  
Всеки от нас е приспособен към обичайната среда и бактерии на своето местоживеене  и затова нерядко „почивката“ на друго място може да се превърне в сериозно изпитание за организма. Не само водата и храната, а и ритъмът на деня е доста различен. Особено остро това се чувства при голяма промяна на географските ширини в избора на място за отдих.
Както е известно, почти всеки човек може да има песъчинки в бъбрека. При смяна на питейната вода тези песъчинки могат да се активизират и да тръгнат надолу, предизвиквайки дразнене и урологични инфекции. Дори да си купуваме „своята“ минерална и трапезна вода, нека не забравяме, че в местните заведения вероятно ще ни готвят с питейна.
По принцип при почивка край водни площи или басейни винаги има риск от обостряне на хронични възпаления на бъбреците или пикочния мехур.

Може би ще  е изненадващо, но колкото и ефектен да изглежда мокрият бански, именно той е сред най-честите причини за уроинфекции при жените. Липсата на желание веднага да се преоблечем и хладният вятър, когато морската ни почивка не съвпада с най-големите жеги, най-често довеждат до болезнения и упорит цистит.

Желателно е да се преобличаме веднага след излизане от морето. Добре е банският ни костюм да бъде от лесно съхнеща материя, а дъното на бикините да е от памук. Не е безопасно и попадането на пясък в гениталиите – това може да доведе до инфекции и при жените, и при мъжете.

Неслучайно цистит се среща най-често при млади хора, при които е по-силно желанието да изтъкнат своята физика, а също и нямат контрол в сексуалните контакти. Колкото и да е „неромантично“ да го напомним, освен емоции, при такъв контакт партньорите често си предават и уроинфекции. По-често това се случва на жените, защото поради устройството на организма им е лесно микроби от влагалището да попаднат в уретера. При жените пътят от уретера до пикочния мехур е доста по-кратък, отколкото при мъжете, и така лесно се придвижват различни бактерии. В тези случаи единственото, което може да ни опази от цистит е личната интимна хигиена.
В това отношение всички ние имаме погрешна представа, че ако тоалетната на плажа е мръсна и неподдържана, е по-добре „да стискаме“ до искрящата от чистота тоалетна в хотела. Но реално не сме прави. Колкото по-кратко евентуалните бактерии престояват в организма, преди да се изхвърлят с урината, толкова е по-добре за нашето здраве. Така се скъсява срокът за тяхното евентуално размножаване, а и за съжаление стените на препълнения пикочен мехур благоприятстват развитието на инфекции.

Не е без значение къпането в замърсени от фекални води заливчета или басейни с ниска хигиена, което трябва да се избягва. Но като цяло вредата и инфекциите, които могат да се получат от това, по-рядко се отнасят до уринарния тракт. Много по-сигурно уроинфекции се предизвикват от нашите вредни навици да стоим с влажни дрехи в интимната област.
Освен различната климатична, хранителна и водна среда, когато сме на почивка, обикновено не можем лесно да намерим продукти от своите марки. Използването на некачествени продукти за лична хигиена може също да наруши микрофлората на влагалището на жените и да провокира уроинфекции. Същото важи и за интимната хигиена на мъжете. При зачервяване и сърбеж е възможно като първа помощ да се поставят компреси с чай от лайка или риванол.
Понякога циститът се маскира като летен грип. Напълно е възможно инфекция в организма също да протича с отпадналост, температура, повръщане. Съветът на специалистите в такъв случай е да се приемат повече течности, които водят до разреждане на микробите в урината и също така до често изпразване на пикочния мехур и съответно извеждане на голяма част от бактериите.
За съжаление и уроинфекциите могат да станат хронични. Дори да са започнали като дискомфорт на морето, след като се приберем, трябва да продължим консултациите със специалист, който да проследи нивата на микроорганизми в урината ни. Може да ни звучи странно, но от хилядолетия лекарите са имали нагласата, която е доказана микробиологично в наши дни, че урината е една от най-чистите течности в организма. В нормално състояние тя е почти стерилна. Дори се е препоръчвал прием на урина при определени болести, заради нейния богат солеви състав.
Най-честото усложнение, когато не се лекува цистит, е пиелонефритът, остро възпаление на бъбреците. Болката при него може да предизвика така болезнената бъбречна криза, при това без отделяне на камъни или песъчинки. В случаите, когато дълго време се лекува цистит с прием на антибиотици, това може сериозно да натовари черния дроб.
Затова, дори и по време на летния ни отпуск, не трябва „да се отпускаме“ по отношение на нашето здраве.

Много препарати, в чийто състав влиза американската червена боровинка имат противовъзпалително действие, блокират бактериите и улесняват тяхното извеждане от организма. Много е удачна и употребата на различни диуретици, които подобряват прочистването на пикочните канали. Освен увеличения прием на течности, лечебно въздействие има и лекото затопляне в областта на пикочния мехур.
 

Виж още

Да ядем повече целенчуци
Да ядем повече зеленчуци!
07.08.2018 г.
Няколко вкусни идеи, как да включите повече зеленчуци към закуската, обяда, вечерята и дори десерта си. Подсилете ефекта на вашата диета с повече зеленчуци.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай