Отслабват ли мъжете по-бързо от жените?

Ново изследване потвърждава подозренията, които винаги сме имали - мъжете отслабват по-бързо и получават повече ползи за здравето от загубата на тегло, отколкото жените. Учените казват, че всичко се свежда до начина, по който са изградени телата на мъжете и къде се съхраняват мазнините. Мъжете имат повече чиста мускулна маса и естествено по-висока метаболитна скорост, която позволява на телата им да изгарят повече калории. Те обикновено трупат висцерална мастна тъкан около талията и корема и когато изгорят тези мазнини, това засилва метаболизма. От друга страна, жените са склонни да трупат подкожна мастна тъкан, която се съхранява около ханша, бедрата и дупето и не осигурява метаболитни ползи за здравето, когато се изгори.

По време на осемседмичното проучване учените отбелязват резултатите от отслабването на повече от 2 200 възрастни с наднормено тегло в Европа, Австралия и Нова Зеландия, които следват диета от 800 калории, състояща се предимно от супи, шейкове, горещи зърнени храни и нискокалорични зеленчуци. Резултатите показват, че мъжете са загубили 16% повече от жените. В допълнение към по-малко телесна мазнина, мъжете са имали по-нисък сърдечен ритъм и по-нисък риск от диабет. При жените нискокалоричната диета е имала някои отрицателни въздействия, като например по-голямо намаляване на холестерола с високо съдържание на липопротеини, известен като "добрия" тип, намаляване на минералната плътност на костите и намаляване на мускулната телесна маса, което забавя метаболизма.

Някои от тези фактори не са в полза на жените, но като цяло загуба на тегло винаги е полезна за хора, които са с наднормено тегло или имат здравословни проблеми. Д-р Лиса Р. Йънг заявява: „Ползите от загуба на тегло винаги ще надделяват над негативите. HDL холестеролът на жените намаля, но бих предположила, че LDL, лошият холестерол, също е намалял. И това е добре." Д-р Йънг също смята, че жените да могат да се преборят с много от негативните резултати с физически упражнения. Вдигането на тежестите ще доведе до повече мускулна маса и по-малко мазнини, което на свой ред може да вдигне нивото на HDL и да укрепи костите ви. Въпреки че мъжете имат предимство, когато става дума за загубата на тегло, жените все пак могат да получат ползи от отслабването и не трябва да се обезкуражават.
 

Все още няма коментари. Бъди първият, който ще напише коментар!

Напиши коментар

Потвърждавам, че съм човек
Публикувай